Βίντεο ντοκουμέντο: Επιχείρηση των κομάντος στο ξενοδοχείο του Ερντογάν- F16 τον παρενοχλούσαν στον αέρα

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, μερίδα των ενόπλων δυνάμεων επιχείρησε να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία στην Τουρκία και έκτοτε ερωτηματικά γεννώνται καθημερινά, ενώ νέες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση τις τελευταίες ώρες, είναι η πληροφορία από CNN Turk ότι περίπου 25 στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερο στο ξενοδοχείο στην Μαρμαρίδα και κατέβηκαν με σχοινιά πυροβολώντας, σε μια προφανή προσπάθεια να συλλάβουν τον Ερντογάν.

Γι’ αυτόν τον λόγο είχε στηθεί επιχείρηση με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων κομάντος, προκειμένου να τον εντοπίσουν στο ξενοδοχείο που παραθέριζε. Συγκεκριμένα, τρία ελικόπτερα γεμάτα με κομάντος απογειώθηκαν από στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων της Σμύρνης και κατευθύνθηκαν στη Μαρμαρίδα, όπου ήταν γνωστό ότι επί έξι ημέρες διέμενε σε ξενοδοχείο της περιοχής ο Ταγίπ Ερντογαν.

Οι μυστικές υπηρεσίες έσωσαν τον Ερντογάν
Αν και όλη η χώρα αιφνιδιάστηκε από την απόπειρα των στασιαστών να ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, οι μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να αποκαλύψουν το σχέδιο δολοφονίας ή σύλληψης του Ερντογάν και να το αποτρέψουν.

Οι κινήσεις των ανδρών ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου ήταν άμεσες και αποφασιστικές. Αρχικά τον μετακίνησαν σε άλλο κτίριο κοντά στο ξενοδοχείο. Γύρω του σχημάτισαν μία ανθρώπινη ασπίδα από περίπου 100 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

erdogan3

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ενημερωθεί για αυτή την απειλή, έτσι την τελευταία στιγμή, διέφυγε και κατέφυγε σε κοντινό σημείο, όπου βρισκόταν υπό την προστασία περίπου 100 ανδρών των ειδικών δυνάμεων, πιστών στο καθεστώς.

Ακολούθησε πραγματική μάχη, μάλιστα οι πραξικοπηματίες έπληξαν με ρουκέτα το ξενοδοχείο, ωστόσο ο Ερντογάν είχε διαφύγει.

Οι εικόνες από το εσωτερικό του ξενοδοχείου δείχνουν καταστροφές από την έκρηξη και σημάδια από τις σφαίρες στο εσωτερικό που μαρτυρούν τη σφοδρότητα της μάχης που εκτυλίχθηκε.

Το σχέδιο διαφυγής και η απόπειρα κατάρριψης 
Αφού οι άνδρες ασφαλείας του Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους κομάντος και να κρατήσουν ασφαλή τον Τούρκο Πρόεδρο, προχώρησαν στο σχέδιο διαφυγής του. Ο Ερντογάν μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο προεδρικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε άμεσα. Ωστόσο, η απειλή για τη ζωή του δεν είχε σταματήσει, αφού το προεδρικό αεροσκάφος εντοπίστηκε από μαχητικά τύπου F-16, τα οποία ήταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

Τα δύο από αυτά κατάφεραν, όπως λέγεται, να πλησιάσουν και να παρενοχλήσουν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο. Αναπάντητο όμως παραμένει το ερώτημα γιατί ενώ οι κομάντος προσπάθησαν να εξοντώσουν τον Ερντογάν, τα μαχητικά απλώς παρενόχλησαν το προεδρικό αεροσκάφος.

ERDOGGAN

Σύμφωνα με δημοσίευμά του το Reuters, ο Ερντογάν επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη και το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» από το παραθαλάσσιο θέρετρο της Μαρμαρίδας, αφού έμαθε για την επιχείρηση πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής.

“Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροπλάνο του Erdogan, ενώ βρισκόταν στον αέρα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Κλείδωσαν τα ραντάρ τους στο αεροπλάνο, ενώ άλλα δύο F16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο”, δήλωσε πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος με γνώση των γεγονότων στο Reuters.

“Γιατί δεν πυροβόλησαν, είναι ένα μυστήριο”, τόνισε.

Επιπλέον, ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το επιβατικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν, ενώ έφευγε από το αεροδρόμιο της Μαρμαρίδας, παρενοχλήθηκε από δύο F16 των πραξικοπηματιών, αλλά ότι ο ίδιος κατόρθωσε να φθάσει στην Κωνσταντινούπολη ασφαλής.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το προεδρικό αεροσκάφος “αντιμετώπισε προβλήματα στον αέρα”, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Όπως τόνισε ακόμη, “διέφυγε τον θάνατο για λεπτά”.

Επίσης, και ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποτέλεσε αντικείμενου στόχου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για πραξικόπημα, και γλίτωσε οριακά.

Ακόμη ένα βίντεο, δείχνει τη μάχη μεταξύ πραξικοπηματιών και αστυνομικών έξω από το κτίριο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).

Παράλληλα, εκτυλίχθηκε μια ακόμη επιχείριση που έκρινε την εξέλιξη του πραξικοπήματος. Μια ομάδα 39 αξιωματικών της αεροπορίας μετέφερε με έξι μεταγωγικά αεροσκάφη βόμβες και πυραύλους στη βάση της Μαλάτειας στην ανατολική Τουρκία. Στόχος τους ήταν να εξοπλίσουν τα βομβαρδιστικά τύπου F4 που στάθμευαν εκεί και στη συνέχεια να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Άγκυρας. Οι πραξικοπηματίες κατάφεραν να αιφνιδιάσουν αρχικά τους φρουρούς και το προσωπικό του αεροδρομίου, κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλο μέρος της βάσης, ωστόσο στρατιωτικοί πιστοί στο καθεστώς τοποθέτησαν οχήματα στον αεροδιάδρομο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απογειωθούν τα μαχητικά. Ακολούθησε μάχη και μετά από δύο ώρες οι πραξικοπηματίες παραδόθηκαν.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα άφησε πίσω του τουλάχιστον 290 νεκρούς.