Αυτομόλησε στη Ν.Κορέα ο αναπληρωτής Πρέσβης της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο

Ο αναπληρωτής Πρέσβης της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο αυτομόλησε με την οικογένειά του στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σεούλ. Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Πιονγιάνγκ που εγκαταλείπει το καθεστώς της χώρας του.

Η Σεούλ αρνήθηκε να πει πότε αυτομόλησε ο Τάε Γιονγκ Χο και πόσοι συγγενείς του τον ακολούθησαν.

Ο διπλωμάτης αυτομόλησε λόγω δυσαρέσκειας για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και για το μέλλον του παιδιού του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης, Τζέονγκ Τζουν Χι, σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά το πότε έφτασε ο Τάε ή το δρομολόγιο που ακολούθησε. Ανέφερε μόνο πως ο Τάε και η οικογένειά του είναι υπό κρατική προστασία.

Η Πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο δεν έχει επιβεβαιώσει, μέχρι στιγμής, την κίνηση του διπλωμάτη της.

Η αποσκίρτηση του Τάε είναι η τελευταία σε μια σειρά από παρόμοιες ενέργειες Βορειοκορεατών το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων 12 σερβιτόρων σε βορειοκορεάτικο εστιατόριο στην Κίνα, οι οποίοι αυτομόλησαν στη Ν. Κορέα.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ν. Κορέας στο Reuters, ο αριθμός των Βορειοκορεατών που αυτομόλησαν στη χώρα του από τις αρχές του 2016 έως τον Ιούλιο είναι 814, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 15%.