Βραζιλία: Αστυνομικοί διέλυσαν φαβέλα που έστησαν ακτιβιστές στην Κοπακαμπάνα

Μια ψεύτικη φαβέλα που στήθηκε στην Κοπακαμπάνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο δεν θα αφήσουν κανένα όφελος στους πιο φτωχούς πολίτες της Βραζιλίας διαλύθηκε χθες Σάββατο από την αστυνομία, με την αιτιολογία ότι η εγκατάσταση εμπόδιζε την πρόσβαση στην παραλία.

Ακτιβιστές της οργάνωσης Rio de Paz, που χρησιμοποιεί την τέχνη για να αναδεικνύει κοινωνικά προβλήματα όπως η βία σε βάρος των γυναικών ή η δημόσια ασφάλεια, έστησαν ψεύτικες παράγκες, έφτιαξαν χθες έναν ανοιχτό υπόνομο και κάρφωσαν μια βραζιλιάνικη σημαία γεμάτη τρύπες από σφαίρες στην παραλία.

Αξιωματούχοι ασφαλείας του δήμου έφθασαν στο σημείο και απαίτησαν οι διαδηλωτές να απομακρύνουν την εγκατάσταση. Έπειτα από αντεγκλήσεις που διήρκεσαν μια ώρα, η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει την εγκατάσταση, που οι ακτιβιστές σχεδίαζαν να μείνει εκεί ως το απόγευμα του Σαββάτου.

Ακτιβιστές κάθισαν στην αμμουδιά -πολλοί με ταινία στα στόματα, για να συμβολίσουν τη φίμωση των αποκλεισμένων του Ρίο- καθώς οι φρουροί διέλυαν τις ξύλινες παράγκες πλάι στους Ολυμπιακούς Κύκλους, το σύμβολο των αγώνων που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες στην παραλία.