Η Τουρκία εξαφανίζει ίχνη βασανιστηρίων σε κέντρα κράτησης - Στη φόρα μυστικό έγγραφο του ΥΠΕΣ

Ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δημοσίευσε μυστικό έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ζητούσε από αξιωματούχους ασφαλείας να καλύψουν ίχνη βασανιστηρίων στα αυτοσχέδια κέντρα κράτησης γύρω από την Τουρκία, ενόψει της επίσκεψης αξιωματούχων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως έγραψε ο Μποζκούρτ στο Twitter, «το έγγραφο εκδόθηκε πριν από την επίσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων κατά την επίσκεψη στην Τουρκία στις 29/8-6/9».

Σε άλλο tweet ο ίδιος αναφέρει: «Το σφραγισμένο ως μυστικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών ζητά απ’ όλα τα αστυνομικά τμήματα να καθαρίσουν τα κρατητήρια από ίχνη βασανιστηρίων».

Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, «η μυστική εντολή δείχνει πως η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες αίθουσες για μαζικές φυλακίσεις, στις οποίες γινόντουσαν βασανιστήρια». Αναφέρει επίσης ότι το ντοκουμέντο αποκαλύπτει συνάντηση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της επίσκεψης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.