Γ. Γκάουκ: Οι λαϊκιστές θα σπάσουν τα δόντια τους στη δημοκρατική Γερμανία

Η δημοκρατία στη Γερμανία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τα λαϊκιστικά ρεύματα, επισημαίνει ο Πρόεδρος της χώρας, Γιόακιμ Γκάουκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung.

«Θα σπάσουν τα δόντια τους με τη γερμανική δημοκρατία, δεν θα κερδίσουν» αναφέρει ο κ. Γκάουκ και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αντιδημοκρατικές πλειοψηφίες στη Γερμανία, ούτε υφίσταται κίνδυνος για την πολιτική σταθερότητα λόγω της πολυδιάσπασης του κομματικού συστήματος. Σημειώνει πάντως ότι θα πρέπει σε ορισμένα θέματα τα κόμματα να επαναπροσδιορισθούν «και να επικοινωνούν πιο συστηματικά».

Ο κ. Γκάουκ αναφέρει ότι ρεύματα τα οποία προσπαθούν να μετατρέψουν τις ανησυχίες των πολιτών σε μια οπισθοδρομική πολιτική υπάρχουν αυτόν τον καιρό. Παρατηρεί ακόμη πως παρά το ότι η χώρα του δεν έχει μείνει αλώβητη από «αντιδραστικές ή εθνικολαϊκιστικές παρορμήσεις», συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, «το κράτος δικαίου και η δημοκρατία παραμένουν ακόμα πάρα πολύ σταθερά στη Γερμανία» και πρόσθεσε ότι «αυτά που βλέπουμε στην Αμερική με γεμίζουν ανησυχία», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος δηλώνει ότι θα παραδώσει την προεδρία με ένα θετικό αίσθημα «επειδή η Γερμανία είναι σταθερή». Εύχεται ωστόσο για το μέλλον να έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές της» και λιγότερο «φόβο για αλλαγές».