Τηλεμαχία Χίλαρι-Τραμπ σε υψηλούς τόνους- Εκατέρωθεν επιθέσεις & προσβολές

Ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης οι υποψήφιοι για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων και Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών, κληθέντες να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού. Η κριτική που άσκησαν οι δύο μονομάχοι ήταν πάρα πολύ σκληρή ξεφεύγοντας ορισμένες φορές από το θέμα της ερώτησης που τους είχε τεθεί και επέρριπταν ο ένας στον άλλον βαριές κατηγορίες και ψέματα.

Τα θέματα των ερωτήσεων στο δεύτερο debate αφορούσαν μεταξύ άλλων τις προτάσεις αλλαγής φορολογίας των δύο υποψηφίων, τη θέση τους όσον αφορά τους μουσουλμάνους, τα σχέδια τους για τη Συρία και συγκεκριμένα το Χαλέπι, το θέμα του κόστους ιατρικής περίθαλψης και η κενή θέση στον Άρειο Πάγο. Από τα πρώτα λεπτά το θέμα που τέθηκε ήταν το βίντεο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ακούγεται να μιλά με χυδαία και σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες.

ntimpeit-xilari-tramp

«Δεν είναι μόνο οι γυναίκες, δεν είναι μόνο αυτό το βίντεο που δημιουργεί ερωτήματα για την καταλληλότητα του να γίνει πρόεδρος. Έχει βάλει στο στόχαστρό του, τους μετανάστες, τους μαύρους, τους λατίνους, τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους αιχμαλώτους πολέμου, τους μουσουλμάνους και πολλούς άλλους. Αυτός είναι ο Τραμπ» είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών. Άμεση ήταν η η απάντηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων ο οποίος δήλωσε ότι εκείνος είπε απλά κάποια πράγματα πριν από χρόνια, ενώ ο Κλίντον δεν έμεινε στα λόγια άλλα προχώρησε σε πράξεις. Στη συνέχεια αντεπιτέθηκε, απειλώντας ότι θα φέρει την Χίλαρι Κλίντον ενώπιον της δικαιοσύνης.

ntimpeit-xilari-tramp-3

«Εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για τα 33.000 mails που έχετε διαγράψει. Θα ζητήσω από τους εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα για τα ψέματα που έχει πει η κ. Κλίντον» ανέφερε χαρακτηριστικά. “Σχετικά με τα μέιλ το επαναλαμβάνω ότι υπήρξε λάθος και το παραδέχτηκα. Δεν θα προσπαθήσω να βρω δικαιολογίες. Όμως πρέπει να πούμε ότι μετά από έρευνες ενός χρόνου αποδείχτηκε ότι λέχθηκαν και αρκετές ανακρίβειες γύρω από αυτό το θέμα” απάντησε η Χίλαρι Κλίντον.

ntimpeit-xilari-tramp-2

Για τον διορισμό εμπορικού εισαγγελέα η Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Κίνα δεν έχει προνομιακή μεταχείριση έναντι των ΗΠΑ, στο χάλυβα, αλλά και σε άλλα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου ενώ παραδέχτηκε τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών τιμών πετρελαίου, για την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ. Από την πλευρά ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει ξοδέψει ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού του αγώνα και τόνισε ότι θα διορίσει έναν ανώτατο δικαστή, «στο πρότυπο» του δικαστή Άντονιν Σκαλία.

Κληθείς να απαντήσει για το θέμα της Συρίας, τον Άσαντ και το ISIS ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν του αρέσει ο Άσαντ, αλλά είναι ο Άσαντ που εξουδετερώνει το Ισλαμικό Κράτος μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν». Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί οι στρατηγοί δε μπορούν να δράσουν μυστικά και να κάνουν μία αιφνιδιαστική επίθεση στη Μοσούλη; Επίσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, Πενς, δεν έχουν συζητήσει για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι ο ίδιος «διαφωνεί» με τις απόψεις του υποψηφίου αντιπροέδρου του.

Η αναμέτρηση ήταν επιθετική αλλά χωρίς ιδιαίτερες αποκαλύψεις. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του CNN η υποψήφια των Δημοκρατικών επικράτησε του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου με 57%. Η τηλεοπτική αναμέτρηση έκλεισε με ερώτηση ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του.

ntimpeit-xilari-tramp-1

Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν, ως επιτυχία του, και ο κ. Τραμπ ανέφερε την επιμονή της, γιατί εργάζεται για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται. Αν και στην αρχή οι δύο υποψήφια δεν χαιρετήθηκαν με χειραψία, στο τέλος της αναμέτρησης έδωσαν τα χέρια.
ntimpeit-xilari-tramp-4