Η Σκωτία ανοίγει τις διαδικασίες για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Σχέδιο νόμου για την έναρξη διαδικασίας προκήρυξης νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, θα δώσει στη δημοσιότητα η Σκωτία την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η Πρώτη Υπουργός της χώρας Νίκολα Στάρτζον. Στόχος της σκωτσέζικης κυβέρνησης είναι να ασκήσει πίεση στο Λονδίνο ώστε οι τοπικές κυβερνήσεις των χωρών που συναποτελούν μαζί με την Αγγλία το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία) να έχουν αυξημένο ρόλο στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα για να βγάλει κανείς το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά, ούτε υπάρχει νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο», δήλωσε η κ. Στάρτζον στη συνδιάσκεψη του κεντροαριστερού – εθνικιστικού, κυβερνώντος στη Σκωτία Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

Χαρακτήρισε «συνταγματικό βανδαλισμό» την προσπάθεια να αγνοηθεί η γνώμη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου για το ζήτημα του Brexit.

Οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της χώρας τους με 55% στο δημοψήφισμα του 2014, ενώ ψήφισαν με μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., ωστόσο στο σύνολο της χώρας επικράτησε η θέση περί αποχώρησης.