"Πάγωσαν" τους λογαριασμούς του Russia Today στην Βρετανία - Οργή από τη Μόσχα

Σε διπλωματικό επεισόδιο δεν αποκλείεται να εξελιχθεί το κλείσιμο των λογαριασμών του δικτύου ρωσικών συμφερόντων Russia Today στη Βρετανία, παρ’ ότι μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές αν η κίνηση αυτή έγινε κατ’ εντολή ή έστω εν γνώσει της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν. Όλοι οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί. H απόφαση δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, έγραψε στο Twitter η διευθύντρια σύνταξης του RT, Margarita Simonyan, για να προσθέσει ειρωνικά: ‘Ζήτω η ελευθερία του Λόγου!”.

margarita

Από το RT τονίζουν ότι δεν τους δόθηκε καμία εξήγηση γιατί έκλεισαν οι λογαριασμοί σε NatWest και Royal Bank of Scotland Group, ενώ και από τις ίδιες τις τράπεζες δεν έχει δοθεί κάποια σαφής εξήγηση.

Όπως λέει η Simonyan, το κανάλι έλαβε μια επιστολή από την NatWest bank, στην οποία αναφερόταν ότι έγινε μια  αναθεώρηση των τραπεζικών συναλλαγών του δικτύου με την τράπεζα και αποφασίστηκε “ότι δεν θα παρέχουμε πλέον αυτές τις υπηρεσίες”.

Νέο πεδίο στη διαμάχη ΗΠΑ-Βρετανίας με τη Ρωσία

Το RT συνδέει την εξέλιξη αυτή με ενδεχόμενες κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας σε βάρος της Ρωσίας, μετά την απόφαση της Κυριακής μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα με αιχμή την διαμάχη τους για τη Συρία. Το δίκτυο άλλωστε συνδέεται με το Κρεμλίνο και αρκετά δυτικά ΜΜΕ το χαρακτηρίζουν ως μέσω προπαγάνδας της πολιτικής της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σχολίασε στο Facebook με αιχμηρότατο τόνο το κλείσιμο των λογαριασμών του RT, εκφράζοντας απερίφραστα την ενόχληση του Κρεμλίνου: “Φαίνεται ότι αφήνοντας την Ε.Ε., το Λονδίνο αποφάσισε να αφήσει πίσω και όλες του τις υποχρεώσεις όσον αφορά την ελευθερία του Λόγου. Όπως λένε, είναι καλύτερο να ξεκινάς μια νέα ζωή χωρίς κακές συνήθειες”.