Αϊτή: Ζημιές 2 δισ. δολαρίων προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου

Kαταστροφές ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου από τη νότια Αϊτή την 4η Οκτωβρίου ανακοίνωσαν χθες οι αρχές της χώρας. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν με την υποστήριξη διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (σ.σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης) το ύψος των ζημιών εκτιμάται πως ανέρχεται σε 124,8 δισ. γκουρντ, ή 1,89 δισ. δολάρια.

Η καταστροφή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 546 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, έπληξε σκληρά την ήδη εξαιρετικά αδύναμη οικονομία της πιο φτωχής χώρας της Καραϊβικής, καθώς οι ζημιές ανέρχονται σε πάνω από το 20% του ΑΕΠ. Η νότια Αϊτή, που θεωρείται ο σιτοβολώνας της χώρας, σαρώθηκε από τους καταστροφικούς ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Μόνον ο αγροτικός τομέας υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια. Και πάνω από 175.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, με τις καταστροφές να υπολογίζονται επίσης σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Η κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ειδικά το να προσφερθεί τροφή και στέγη στους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες, ενσκήπτει καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω εκλογικής κρίσης.