Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό Χαλέπι

Οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονταν σήμερα στα δυτικά του Χαλεπίου έπειτα από την επίθεση των ανταρτών που έχει σκοπό να σπάσουν την πολιορκία που τους επιβάλλει το συριακό καθεστώς, το οποίο κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί “την πείνα σαν πολεμικό όπλο”.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύουν από την Παρασκευή (χθες) οι αντάρτες εναντίον των δυτικών συνοικιών της πόλης, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 21 αμάχων, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σύμφωνα με νέο σημερινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο έλεγχος του Χαλεπίου -που είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες και στον δυτικό τομέα που ελέγχεται από το καθεστώς- θεωρείται καθοριστικός για τους εμπολέμους προκειμένου να διασφαλίσουν την εξουσία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου μαίνεται από το 2011 εμφύλιος πόλεμος με αποτέλεσμα περισσότερους από 300.000 νεκρούς.

Προκειμένου να σπάσουν την πολιορκία, που επέβαλε στις ανατολικές συνοικίες ο στρατός του προέδρου Άσαντ, ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν χθες μεγάλη επιχείρηση από το εξωτερικό μέρος της πόλης, από τη δυτική πλευρά. “Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπίου, εκεί όπου οι αντάρτες κατάφεραν να προωθηθούν”, ανέφερε σήμερα το πρωί το Παρατηρητήριο.

Περισσότεροι από 1.500 μαχητές από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον των συνοικιών που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σε ένα μέτωπο 15 χλμ., ανέφερε την Παρασκευή το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών.

Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν “το μεγαλύτερο μέρος” της συνοικίας Νταχίγιετ αλ-Άσαντ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, κοντά σε μια στρατιωτική ακαδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. “Οι αεροπορικές επιδρομές στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ είναι σφοδρές”, ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο, εξάλλου, “τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται στις περιοχές των μαχών και στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπίου, αλλά έχουν σταματήσει στις ανατολικές συνοικίες”.