Η Ιταλία μετρά τις πληγές της μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις- Πάνω από 30.000 οι άστεγοι

 

Τις πληγές της μετρά σήμερα η Ιταλία, την ώρα που ο αριθμός των αστέγων μετά τους τρεις μεγάλους σεισμούς των τελευταίων τεσσάρων ημερών, έχει αγγίξει τις τριάντα χιλιάδες. Παράλληλα, οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, σε παραθαλάσσιες περιοχές και κοντά στην λίμνη Τρασιμένο της περιφέρειας Ούμπρια, είναι σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες.

Ακόμη και στα νεκροταφεία, η μεγάλη σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χθες το πρωί έσπασε τους τάφους. Αύριο, για τους καθολικούς είναι η ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς και πολλά νεκροταφεία, στις πληγείσες περιοχές, θα μείνουν κλειστά. Μεγάλη παρηγοριά για την Ιταλία καθιστά το γεγονός ότι δεν θρηνεί θύματα. Πρόκειται σαφώς για την απόδειξη ότι η Πολιτική Προστασία και οι πυροσβέστες έκαναν καλά την δουλειά τους, εκκενώνοντας άμεσα όλες τις ετοιμόρροπες και εν δυνάμει επισφαλείς κατοικίες.

Σήμερα το απόγευμα στις 17.00 τοπική ώρα, στην ιταλική πρωτεύουσα θα συνεδριάσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι αναμένεται να εγκρίνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μάλιστα ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα δαπανήσουμε όλα τα αναγκαία ποσά, δεσμευόμαστε ότι η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει αμέσως. Στην πρώτη φάση θα στήσουμε μικρά, ξύλινα σπίτια».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος οικονομικού περιορισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Ο ιταλικός τύπος σχολιάζει σήμερα ότι κατά τις πρώτες τηλεοπτικές δηλώσεις του, μετά τον χθεσινό σεισμό, ο κ. Ρέντσι διάλεξε να έχει πίσω του, ως «θεσμικό σκηνικό» μόνον ιταλικές σημαίες, οι οποίες δεν πλαισιώνονταν από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει συνήθως. Πρόκειται για ένα μήνυμα, πιθανόν, προς τις Βρυξέλλες, που τις τελευταίες ημέρες ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με τις έκτακτες δαπάνες της Ιταλίας, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 για το προσφυγικό και την αντισεισμική θωράκιση.

Χθες χτύπησε εκ νέου ο εγκέλαδος με τα 6,5 Ρίχτερ να συγκλονίζουν την κεντρική Ιταλία. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ οι υλικές ζημιές ανυπολόγιστες. Η δόνηση σημειώθηκε στις 7:40 το πρωί (ώρα Ιταλίας), με επίκεντρο κοντά στην κωμόπολη της Νόρσια, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια.

Νωρίτερα το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι το μέγεθος ήταν στα 7,1 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα το υποβίβασε στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν στα 6,5 Ρίχτερ. Από την πλευρά του, το ιταλικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κάνει λόγο για 6,1 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς, αλλά για πανικοβλημένους και απελπισμένους κατοίκους που δοκιμάζονται για άλλη μια φορά από τον Εγκέλαδο. Μετά από τον φονικό σεισμό του Αυγούστου τα περισσότερα κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και γι’ αυτό οι τραυματίες είναι λίγοι δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρόσιο Κούριο.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές υλικές ζημιές: «Υπάρχουν καταρρεύσεις παντού. Έχουμε καταρρεύσεις στην Μούκια, το Τολεντίνο και σε περιοχές που περιβάλλουν την Ματσεράτα. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».

Λίγη ώρα αργότερα, πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα έχουν γίνει αρκετές αεροδιακομιδές ανθρώπων η κατάσταση των οποίων κρίθηκε πιο σοβαρή, ενώ δύο άτομα ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα. Τουλάχιστον 6 τραυματίες ανασύρθηκαν από κτίρια στο κέντρο της πόλης Νόρτσια, ενώ όπως μετέδωσε η Rai, τρεις άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε.

Η πόλη Αματρίτσε έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από την καταστροφική δόνηση του Αυγούστου. Επίσης έχουν σημειωθεί πολλές καταρρεύσεις στο χωριό Ουσίτα Κασάλι, όπου ορισμένα κτίσματα ακόμα κατοικούνται.

Στη Νόρσια, μοναχές εγκατέλειψαν τρέχοντας την εκκλησία τους τη στιγμή που ο πύργος με το ρολόι φαινόταν έτοιμος να καταρρεύσει.

Έως τώρα έχουν καταγραφεί τέσσερις μεγάλοι μετασεισμοί, από 3,5 έως 4,1 Ρίχτερ.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βενέδικτου πριν και μετά

%ce%b9%cf%844 %ce%b9%cf%845 %ce%b9%cf%846

Πιστοί προσεύχονται γονατισμένοι παρακαλώντας τον Θεό να βάλει τέλος στον εφιάλτη. Η πίστη είναι ό,τι τους έχει απομείνει.

%ce%b9%cf%847

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης και της Ρώμης. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Μιλώντας στην Λα Στάμπα, ο Δήμαρχος της Ουσίτα που χτυπήθηκε από τα 6,5 Ρίχτερ Μάρκο Ρινάλντι τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουν καταρρεύσει τα πάντα, βλέπω στήλες καπνού, είναι μια καταστροφή, μια καταστροφή. Κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο, έχω δει την κόλαση εδώ…».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο, Αλεάντρο Πετρούτσιπου, μετράει ακόμα τις πληγές της από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου αναφέρει: «Τα χωριά μας δεν υπάρχουν πια. Ευτυχώς είχαμε πολλές περιοχές «κόκκινες» που είχαν εκκενωθεί… Ο κόσμος είναι στους δρόμους αγκαλιασμένος. Πάμε να δούμε τι έχει γίνει».

Την ίδια ώρα το μετρό στη Ρώμη έκλεισε για προληπτικούς λόγους σύμφωνα με την Κοριέρε ντελα Σέρα. Η λειτουργία του θα εξαρτηθεί μόνο αφού διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν ζημιές από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην Κεντρική Ιταλία. Οι υπεύθυνοι στο Κολοσσαίο ανακοίνωσαν ότι το μνημείο δεν έχει υποστεί ζημιές. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου επίσης ο κόσμος βγήκε τρομοκρατημένος στους δρόμους.

Κλειστή λόγω κατολισθήσεων παραμένει από την ώρα του σεισμού και η ιστορική Via Salaria, που ένωνε την αρχαία Ρώμη με την Αδριατική και χρησιμοποιείται έως σήμερα ως σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που διέρχεται από τις περιοχές αυτές μετά την Περούτζια έχουν σημειωθεί πτώσεις βράχων που εμποδίζουν την διέλευση.

Ο νέος σεισμός επιβεβαίωσε τους φόβους των σεισμολόγων για ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η δόνηση αφορά μόνο στα ιταλικά ρήγματα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να σχετιστεί με οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ,  ο επίτιμος πρόξενος της Περούτζια Κώστας Χριστογιάννης ανέφερε ότι στην περιοχή επικρατεί πανικός, σημειώνοντας ότι  το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται στα βουνά γύρω από την Περούτζια.

 

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σημειώθηκαν τόσο μεγάλοι σεισμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.