Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump - Οι πρώτες δηλώσεις

H ανοικοδόμηση του αμερικανικού έθνους και η αναβίωση του αμερικανικού ονείρου είναι η πρώτη προτεραιότητα του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία εμφανίστηκε συναινετικός και ενωτικός. Έτεινε χείρα φιλίας σε όσους Αμερικανούς πολίτες δεν τον ψήφισαν, τονίζοντας με έμφαση ότι ότι «είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σαν ένας ενωμένος λαός». Και δεσμεύτηκε έναντι όλων: “θα είμαι πρόεδρος για όλους –και αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της χώρας”.

Ευχαρίστησε τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν και τον ψήφισαν, τους συνεργάτες τους και την οικογένειά του. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει  δεσμεύτηκε ότι “οι ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι. Θα ξαναχτίσουμε νοσοκομεία, σχολεία, θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές μας. Θα βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης, «έχουμε πολύ καλό πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία παντού στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβιώσουν ειρηνικά «με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά μαζί μας».

Τι προηγήθηκε της εκλογής Ντ. Τραμπ

Κόντρα στις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη μάχη στη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας και θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση τα συστημικά ΜΜΕ δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες να ακολουθήσουν τις επιταγές τους. Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Τραμπ νικά σε 28 Πολιτείες έναντι 18 για την Κλίντον, εξασφαλίζοντας 288 εκλέκτορες έναντι 218 για την Κλίντον, ενώ αναμένονται αποτελέσματα σε τέσσερις ακόμη Πολιτείες. Για μήνες σχεδόν το σύνολο των αμερικανικών και όχι μόνο ΜΜΕ «βομβάρδιζαν» το κοινό προσπαθώντας να το πείσουν για την επικινδυνότητα της επιλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ξεκάθαρη νίκη του ανάγκασε την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον να του τηλεφωνήσει, παραδεχόμενη την ήττα της. Η εκλογική αναμέτρηση, ήταν από τις πιο αμφίρροπες στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν ήταν δημοφιλής στην κοινή γνώμη, είχε παρ’ολ’αυτά πολύ μεγάλη προσέλευση.

Η νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών κρίθηκε στο γεγονός ότι κέρδισε με εντυπωσιακή ευκολία όλες τις πολιτείες «κλειδιά», την ώρα που η Χίλαρι κατακτούσε μεγάλες, αλλά ελάχιστες πολιτείες. Η μάχη στήθος – στήθος δόθηκε ουσιαστικά μόνο σε δύο πολιτείες, αυτές της Πενσυλβάνια και του Νιου Χάιμσαϊρ, με τον Τραμπ να κερδίζει τη πρώτη και την Κλίντον τη δεύτερη. Ο Ντ. Τραμπ παρά το ότι, πολεμήθηκε τόσο από τα media, όσο και από τον καλλιτεχνικό κόσμο των ΗΠΑ, κατάφερε να κερδίσει την εκλογική μάχη σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία απήλαυσε την απόλυτη υποστήριξη του Ομπάμα, του Μπιλ Κλίντον, αλλά και του Τζορτζ Μπους, του γηραιότερου.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για ψήφο αντίδρασης. Άλλωστε όπως δείχνουν τα στατιστικά, τον Τραμπ ψήφισαν κυρίως λευκοί άνδρες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Οι πανηγυρισμοί στο αρχηγείο του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησαν από νωρίς, την ίδια ώρα που οι αγορές και τα χρηματιστήρια αντιδρούσαν με αρνητικά πρόσημα στη διαφαινόμενη νίκη του και η ισοτιμία του δολαρίου είχε αρνητικό πρόσημο, ενώ οι Αμερικανοί κατάφεραν να «ρίξουν» το σάιτ του υπουργείου Μετανάστευσης του Καναδά, ψάχνοντας προφανώς, χώρα να μεταναστεύσουν.

amerikanikes-ekloges

amerikanikes-ekloges1

Πολύ βαριά πήραν ορισμένοι από τους οπαδούς της Χίλαρι Κλίντον την ήττα της υποψηφίας των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα κεντρικά της Κλίντον με οπαδούς της να ξεσπούν σε κλάματα όταν άκουσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε.

amerikanikew-eklogew3

amerikanikew-eklogew4

Εκπρόσωπος Κλίντον: Πηγαίνετε για… ύπνο

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα κάλεσε τους ψηφοφόρους να “πάνε για ύπνο”, σημειώνοντας ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι η υποψήφια για την προεδρία δεν θα κάνει δηλώσεις απόψε. Ο Ποντέστα δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Κλίντον που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της πως «αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε» και «θα περιμένουμε την καταμέτρηση των ψήφων».

Οι ομάδες ψηφοφόρων που «απογείωσαν» τον Τραμπ

Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες. Σύμφωνα με την εκτίμηση των New York Times, ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο, ενώ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου. Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους. Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ. Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια. Επιπλέον η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών, αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.