Θα είμαι ο Πρόεδρος του ενός δολαρίου λέει ο Τραμπ- Καθησυχάζει τους διαδηλωτές

Στο τηλεοπτικό σταθμό CBS έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του 70χρονου δισεκατομμυριούχου ότι  δεν θέλει να εισπράττει τον προβλεπόμενο μηνιαίο μισθό του προέδρου, αλλά μόλις ένα δολάριο ετησίως.Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο οι ετήσιες απολαβές του προέδρου της χώρας υπολογίζονται στα 370.000 ευρώ.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Τραμπ ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Λέσλι Σταλ για το μελλοντικό του αξίωμα. Και η απάντησή του; «Το σέβομαι. Αλλά δεν το φοβάμαι.»

Αίσθηση προκάλεσαν και όσα είπε για τους Κλίντον: σβήνοντας με μια μονοκοντυλιά τους  απίστευτους χαρακτηρισμούς και ύβρεις που αντήλλαξε με την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είπε για το συγχαρητήριο τηλεφώνημά της τη νύχτα των εκλογών: «δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενική. Μου είπε απλά: ”συγχαρητήρια Ντόναλντ, έκανες καλή δουλειά” – κι εγώ της απάντησα: ”ήσουν εξαιρετική αντίπαλος”. Είναι πολύ δυνατή και πολύ έξυπνη.»

Ο Τραμπ είπε ότι και ο Μπιλ Κλίντον τον κάλεσε την περασμένη Πέμπτη: «ήταν πολύ ευγενικός. Είπε ότι ήταν μια εντυπωσιακή προεκλογική κούρσα – η πιο εντυπωσιακή που είχε δει. Ήταν πραγματικά πολύ, πολύ ευγενικός.»  

Είχε όμως δυο κουβέντες να απευθύνει και στους επικριτές του: τις δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών που διαδηλώνουν στους δρόμους κατά του μελλοντικού προέδρου: «Θα ήθελα να τους πω ”μη φοβάστε”», είπε. Και ζήτησε να του δώσουν πίστωση χρόνου.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε και για τους βίαιους οπαδούς του, καθώς τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν αρκετά περιστατικά επιθέσεων εις βάρος μελών μειονοτήτων. «Μισώ να ακούω τέτοια πράγματα, θλίβομαι να τα ακούω», είπε. «Αν βοηθά αυτό θα πω το εξής και θα το πω κατευθείαν προς τις κάμερες: σταματήστε το αυτό!»

Ο συντηρητικός -έως και υπερσυντηρητικός σε κάποιες απόψεις του- Τραμπ έσπευσε να καθησυχάσει την κοινότητα των ΛΟΑΤ  ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει αναίρεση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

«Γι’ αυτό το θέμα έχει ήδη ληφθεί απόφαση. Αυτός είναι ο νόμος τώρα», είπε συμπληρώνοντας ότι δεν αντιτίθεται στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου: «για μένα είναι ΟΚ αυτό.»

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κλήθηκε να απαντήσει αν μετανιώνει για τους σκληρούς, ενίοτε προσβλητικούς τόνους που κράτησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: «θεωρώ ότι τα περισσότερα απ’ όσα είπα ήταν αναγκαία για να νικήσω.» Οι αντίπαλοί του ήταν σκληροί, είπε ο Τραμπ, «δεν είναι μωρά…»

Στο τέλος της συνέντευξης κλήθηκε κι η δημοσιογράφος να απαντήσει πως είδε τον μελλοντικό πρόεδρο. «Είδα κάποιες αλλαγές», είπε. «Ήταν πιο συγκρατημένος. Πολύ πιο σοβαρός.»