Οι Ιταλοί ξαναβρίσκουν το χαμόγελό τους

Ξαναβρίσκουν την αισιοδοξία του οι Ιταλοί, ύστερα από πέντε χρόνια απαισιοδοξίας, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, Istat.

Το 90,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τις οικογενειακές σχέσεις του, και το 82,8% από τις φιλίες, ενώ το 41% των εφήβων ηλικίας 14 ετών δηλώνει συνολικά ικανοποιημένο από τη ζωή του. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 35,1%. Στους ηλικιωμένους από 75 ετών και πάνω, ωστόσο, το ποσοστό πέφτει στο 34,4%.

Το 47,3% του συνόλου των ερωτηθέντων εμφανίζεται «αρκετά ικανοποιημένο» από την οικονομική του κατάσταση. Το ποσοστό αυτό, σημειώνει το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, από το 2008 μέχρι το 2014 μειώθηκε αισθητά, ενώ από το 2014 και πέρα άρχισε -αργά αλλά σταθερά- να αυξάνεται και πάλι.

…και τα άλλα

Σε ό,τι αφορά όμως την εμπιστοσύνη προς τους συμπολίτες τους, οι Ιταλοί παραμένουν επιφυλακτικοί: το 78,1% δηλώνει ότι «πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός», ενώ μόνο το 19,1% θεωρεί ότι «ο κόσμος αξίζει την εμπιστοσύνη μας».

Το 38,9% των ιταλικών οικογενειών πιστεύει ότι στην συνοικία στην οποία ζει υπάρχει κίνδυνος παρείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος, το 33% διαμαρτύρεται για την ελλιπή δημόσια καθαριότητα και το 32,9% εκτιμά ότι τα δημόσια και δημοτικά μέσα μεταφοράς είναι ανεπαρκή.