E.E.:Προωθείται τo "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Με οκτώ προτάσεις ψηφισμάτων, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκουν να πετύχουν ένα «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικές ομάδες έχουν έως την Πέμπτη να καταλήξουν σε μια συναίνεση, ώστε στην ψηφοφορία της Πέμπτης, να έλθει μια κοινή πρόταση ψηφίσματος. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, τα βασικά σημεία που καταγράφονται στην πλειοψηφία των οκτώ προτάσεων είναι:

Η θανατική ποινή αποτελεί κόκκινη γραμμή για όλους, η επαναφορά της στην Τουρκία θα σημάνει απολύτως το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι επίσης, αίτημα και στα οκτώ ψηφίσματα.
Σε ότι αφορά στην τελωνειακή ένωση οι συντηρητικοί του ΕΛΚ υπογραμμίζουν ότι μια πιθανή αναστολή της θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τον τουρκικό λαό.
Αντίθετα, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη της τελωνειακής ένωσης, χωρίς να ζητούν την αναστολή της.

Για τους Σοσιαλιστές, η επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά το «πάγωμα» θα πρέπει να γίνει εφ? όσον αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ενωτική Αριστερά ζητά και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Η Ενωτική Αριστερά προχωρά μάλιστα ζητώντας να ληφθούν μέτρα εναντίον των τουρκικών αρχών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητά επίσης της αποστολή ειδικής επιτροπής του ΕΚ στην Τουρκία για δε το προσφυγικό σημειώνει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου για μετανάστες και πρόσφυγες και να σταματήσει οι επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Η αναστολή της χρηματοδότησης που δίνεται στην Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία, είναι τέλος ένα κοινό αίτημα.

Ορισμένοι μάλιστα ζητούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως τα χρήματα αυτά για τους μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ