Το φιλελεύθερο πρόγραμμα Φιγιόν: Μισό εκατομμύριο απολύσεις στο δημόσιο

Τις… άγριες διαθέσεις του απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους έδειξε ο θριαμβευτής των προκριματικών εκλογών στο δεξιό κόμμα της Γαλλίας, Φρανσουά Φιφιόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να απολύσει 500.000 δημοσίους υπαλλήλος, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η εξαγγελία αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενός φιλελεύθερου προγράμματος που έχει εξαγγείλει ο Φιγιόν, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές ύψους 110 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το 1/3 των μειώσεων των δαπανών θα γίνουν στο κράτος, το άλλο 20% των μειώσεων των δαπανών θα γίνουν από τους Δήμους ενώ το υπόλοιπο θα γίνει με περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση. Ειδικά για την ασφάλιση, προβλέπει σύνταξη στα 65 για όλους ως το 2022, εναρμόνιση των ασφαλιστικών ταμείων και 39 ώρες εργασίας στο δημόσιο.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο Φιγιόν δεσμεύεταιται ότι θα “ρίξει” 40 δις ευρώ για να μειώσει τα βάρη των επιχειρήσεων, για να μειώσει τους φόρους κατά 25%.

Ταυτόχρονα ωστόσο θα αυξήσει το ΦΠΑ κατά 2 μονάδες.

Προτίθεται επίσης, ν;α επιτρέψει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται τον χρόνο εργασίας με όριο το 48ωρο την εβδομάδα και να καταργήσει το «μονοπώλιο» των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Με αυτό τον τρόπο, ο Φρανσουά Φιγιόν πιστεύει ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε βάθος πενταετίας.

Υπόσχεται τέλος να ξανακάνει τη Γαλλία πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης μέσα στα προσεχή δέκα χρόνια.

Οι ψηφοφόροι του, που του έδωσαν σαρωτική νίκη στις προκριματικές εκλογές καλούνται τώρα να του δώσουν οριστικά το χρίσμα για να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας το 2017 την προσεχή Κυριακή. Και όλοι οι οιωνοί δείχνουν ότι το πρόγραμμά του τους έπεισε.