Τηλεφωνική συνομιλία Γιουνκέρ - Αναστασιάδη: "Συνεχίστε τις συνομιλίες"

“Συνεχίστε τις συνομιλίες” ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα.

Οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης φαίνεται πως έχουν “φουντώσει” με δημοσίευμα της POLITICO να κάνει λόγο για αλλεπάλληλες συνομιλίες του Νίκου Αναστασιάδη με τους Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτς, Τζο Μπάιντεν και Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, μήνυμα που επανέλαβε και στο διάγγελμά του.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς.

Το δημοσίευμα αποδίδει τις εντάσεις στην απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική εστία άε ντασης.

Τα τρία βασικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων, η παρουσία των τούρκων στρατιωτών και ο ρόλος της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων.