Δανία: Βίασε την κόρη του αλλά αθωώθηκε επειδή ένας ένορκος... κοιμήθηκε

Αθώος κρίθηκε ένας Δανός ο οποίος βίασε την κόρη του, καθώς ένας από τους ενόρκους κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2015, όταν ο άνδρας κατηγορήθηκε ότι ασέλγησε σε βάρος της 14χρονης κόρης του με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκισης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανατολικής Κοπεγχάγης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως, διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης για τον Σεπτέμβριο του 2016, επειδή κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης ένας από τους τρεις ενόρκους φέρεται ότι κοιμόταν.

Συνήγοροι του κατηγορούμενου με το επιχείρημα ότι δύο δεσμοφύλακες είχαν αιφνιδιάσει έναν από τους ενόρκους που τον είχε πάρει ο ύπνος, απαίτησαν επανεξέταση της δίκης.

«Την ημέρα κατά την οποία κατέθετε ο σημαντικότερος μάρτυρας, εκείνος κοιμόταν», αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Χένρικ Στάγκετορν.

Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν τα φώτα του δικαστηρίου έσβησαν προκειμένου οι δικαστές να δουν το βίντεο από τις ανακρίσεις των τριών παιδιών του. (Σύμφωνα με νόμο της Δανίας, οι δίκες στα εφετεία διεξάγονται ενώπιον τριών δικαστών και τριών ενόρκων).

Έναν χρόνο μετά την καταδίκη του κατηγορουμένου με τέσσερις ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά, το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της αθώωσής του με πέντε ψήφους υπέρ, έναντι μίας κατά.

Τελικά ο Δανός άντρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών για την κακοποίηση των άλλων δύο παιδιών του, αλλά επειδή είχε εκτίσει ήδη 28 μήνες φυλάκισης από την πρώτη του καταδίκη, αφέθηκε ελεύθερος.