Θλίψη και οδύνη για την τραγωδία στην Κολομβία- 71 νεκροί & 6 διασωθέντες

Με τον θάνατο 71 ανθρώπων και τον αφανισμό της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε γράφτηκε ο τραγικός επίλογος του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες στην Κολομβία. Μάλιστα ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 75 νεκρούς, ωστόσο όμως όπως διαπιστώθηκε αργότερα τέσσερα άτομα τα οποία βρίσκονταν στον κατάλογο των επιβατών δεν επιβιβάστηκαν στο μοιραίο αεροσκάφος.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επέτρεψαν να βρεθούν 71 θύματα και έξι επιζώντες» ανέφερε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών (UNGRD).  Τον θάνατο γλίτωσαν έξι άτομα, τρεις παίκτες, ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη του πληρώματος. Ολοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι άσχημες καιρικές συνθήκες ήταν αυτές που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ενώ σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινούν άλλα μέσα ενημέρωσης, το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτό οφείλεται σε μια απεγνωσμένη κίνηση του πιλότου προκειμένου να μην προκληθεί έκρηξη, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε ενδεχομένως κανένας επιζών.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι οι αρχές του αεροδρομίου Jose Maria Cordova του Μεντεγίν ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, εντοπίστηκαν τα “μαύρα κουτιά” του μοιραίου αεροσκάφους, τα οποία μέσα στο επόμενο διάστημα θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Άγνωστη η κατάσταση των διασωθέντων

Στο μεταξύ κορυφώνεται η αγωνία για την κατάσταση των μόλις έξι επιζώντων, οι οποίοι προφανώς δεν είναι σε θέση να δώσουν καμία πληροφορία για το συμβάν. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε Τζάκσον Φόλμαν ανάρρωνε από τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του. Ο αμυντικός Ελιο Νέτο παρέμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας με σοβαρό τραύμα στο κρανίο, τον θώρακα και τους πνεύμονες του, ενώ ο επίσης αμυντικός Αλαν Ρούσελ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης.

alannn

Ο Alan Ruschel, βαριά τραυματισμένος

kolo-epizon

danilo

O άτυχος Marcos Danilo

 

folman

Ο Jakson Follmann

 

journa-kolo

Ο δημοσιογράφος, Rafael Henzel

Οι τραγικές συμπτώσεις 
Αίσθηση έχει προκαλέσει η πληροφορία που έγινε πριν από λίγο γνωστή ότι η ομάδα άλλαξε αεροπλάνο την τελευταία στιγμή, καθώς είχε ζητήσει να ταξιδέψει με πτήση τσάρτερ, αίτημα που η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας αρνήθηκ.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Πλίνιο Νταβίντ ντε Νες Φίγιο, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει με το ίδιο αεροσκάφος, αλλά άλλαξε την πτήση του λίγες ώρες πριν το ταξίδι, εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο των ποδοσφαιριστών και μίλησε για τη στενή σχέση που διατηρούσαν όλοι.

«Δεν ήταν απλώς μία ομάδα ανθρώπων που σέβονταν ο ένας τον άλλον ως επαγγελματίες. Ήταν μία οικογένεια, μία ομάδα φίλων. Όλοι γελούσαν πολύ δυνατά, ακόμα και στις ήττες. Υπήρχε υπέροχη ατμόσφαιρα, μεγάλη χαρά», δήλωσε συντετριμμένος ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης Chapecoense. «Πέρασε πάνω από το σπίτι μου, αλλά δεν υπήρχε θόρυβος, ο κινητήρας δεν πρέπει να λειτουργούσε,» δήλωσε η 35χρονη Νάνσι Μουνιόθ, που καλλιεργεί φράουλες στην περιοχή. Από την πλευρά του ο σύζυγός της Φαμπιάν ανέφερε ότι «σκέφτηκα ότι ήταν μια βόμβα, επειδή οι αντάρτες του FARC , διατηρούν στρατιωτική υποδομή εδώ. Τότε ακούσαμε τους διασώστες φτάνουν».

Ο τελικός που δεν θα γίνει ποτέ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το αεροπλάνο μετέφερε τους ποδοσφαιριστές της ομάδας βραζιλιάνικης ομάδας Σαποκοένσε (Chapocoense), για το πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν παίκτες, προπονητές και προσωπικό της βραζιλιάνικης ομάδας ποδοσφαίρου Chapecoense, όπως και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επρόκειτο να καλύψουν τον τελικό του Sudamericana, ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της νότιας Αμερικής, ανάλογης με αυτήν του Europa Legue. Προορισμός του αεροσκάφους ήταν το αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρδοβα στο Ριονέγκρο, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κολομβίας.

Μετά από την είδηση για το τραγικό περιστατικό, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής CONMEBOL ανακοίνωσε την αναστολή του Copa Sudamericana. Οι παίκτες της Ατλέτικο Νασιονάλ, που θα αντιμετώπιζαν την ομάδα της Βραζιλίας στον τελικό, ζήτησαν να δοθεί ο τίτλος στην Σαπεκοένσε.

Η Βραζιλία επίσης κήρυξε τριήμερο πένθος. Χιλιάδες φίλαθλοι της Σαπεκοένσε, συγκεντρώθηκαν από στάδιο Conda της ομάδας στην Σαπέκο, μια πόλη περίπου 200.000 ανθρώπων στη νότια Βραζιλία.

aeroplano1


kolombia-aeroskafos1

kolombia-aeroskafos3

 

kolombia-aeroskafos2

Ανατριχίλα προκάλεσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ανάρτηση δύο σκίτσων ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους παίκτες.

chape7

chape8