Σοκ: Τα τελευταία λόγια του πιλότου στην Κολομβία

Δύο στοιχεία σχετικά με την αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία, οδηγούν τους εμπειρογνώμονες πιο κοντά στο σενάριο ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας δεν είχε καύσιμα. Αφενός έχουν στα χέρια τους τη μαρτυρία ενός από τους αεροσυνοδούς που διασώθηκαν και αφετέρου προβληματίζονται από το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξερράγη κατά την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Στην προσπάθειά τους να βρουν τον λόγο που δεν έγινε έκρηξη, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό “είναι πολύ ύποπτο». Στρατιωτική πηγή από την Κολομβία που επικαλείται η Daily Mail ανέφερε από την πλευρά της: «Μας προβληματίζει ότι παρά την πρόσκρουση δεν υπήρξε έκρηξη. Αυτό ενισχύει το σενάριο της έλλειψης καυσίμων».

Τα στοιχεία της πτήσης αναφέρουν ότι πριν από τη μοιραία συντριβή το αεροπλάνο έκανε κύκλους, αφού ενημέρωσε για πρόβλημα στα ηλεκτρικά κυκλώματα. Αρκετοί υποστήριξαν ότι αυτό ήταν επιλογή του πιλότου της πτήσης προκειμένου να «κάψει» τα διαθέσιμα καύσιμα επειδή διέβλεπε ότι θα υποχρεωνόταν σε αναγκαστική προσγείωση.

Από την πλευρά της η Mirror αναφέρει ότι ενώ κανονικά θα έπρεπε να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά,  κατευθύνθηκε προς το Μεντεγίν, κάτι που σημαίνει ότι ο πιλότος είχε διαπιστώσει ότι σύντομα τα καύσιμα θα τελείωναν.

Ό,τι και να συνέβη τελικά, οι απαντήσεις θα δοθούν από τα δύο μαύρα κουτιά που εντοπίστηκαν και βρίσκονται στα χέρια των ερευνητών.

Ο δραματικός διάλογος

«Ζητούμε προτεραιότητα για να προσεγγίσουμε την πίστα προσγείωσης, ζητούμε προτεραιότητα να συνεχίσουμε στη θέση. Έχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα».

Αυτές ήταν κάποιες από τις τελευταίες κουβέντες του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους προς τον πύργο ελέγχου, σύμφωνα με έναν συγκυβερνήτη αεροσκάφους της εταιρίας Avianca που περίμενε να λάβει έγκριση για προσγείωση στο Μεντεγίν και όχι στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρία Κόρδοβα» στην Μπογκοτά της Κολομβίας όπως ήταν προγραμματισμένο.

«Τώρα έχουμε γενικό πρόβλημα στα ηλεκτρικό. Έχουμε πρόβλημα σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα. Δεν έχω επαφή με το ραντάρ τώρα, δεν έχω επαφή με το ραντάρ. Βοηθήστε μας! Βοηθήστε μας!», συνέχισε ο πιλότος σύμφωνα με τον Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκί.

Μάλιστα, ο πιλότος του αεροσκάφους της Avianca επισημαίνει πως εκείνη τη στιγμή που άκουγε τις συνομιλίες παρέμεινε σιωπηλός και σκεφτόταν: «Κάντο, κάντο, κάντο. Προσγειωθείτε, προσγειωθείτε. Γαμ… ο τύπος είναι στα 9.000 πόδια θα σκοτωθεί».

Η συγκλονιστική έκκληση για βοήθεια διεκόπη απότομα όταν ο κυβερνήτης της πτήσης 2933 ζήτησε για μία ακόμα φορά να του δώσουν τις συντεταγμένες για να μπορέσει να προσγειωθεί, δίχως όμως να τα καταφέρει.

Λίγη ώρα μετά τη μαρτυρία του Ουπεγκί, η Avianca ανέφερε πως τα τελευταία λεπτά πριν την τραγωδία όπως τα περιέγραψε το πιλότος δεν αποτελούν επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας αλλά προσωπικές δηλώσεις, παίρνοντας αποστάσεις.