Το "μάτι" του Ερντογάν- Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος που θα βλέπει τα πάντα

Η Τουρκία σήμερα θα εκτοξεύσει στο διάστημα το πρώτο υψηλής τεχνολογίας και ευκρίνειας κατασκοπευτικό δορυφόρο με σκοπό  την “στοχευμένη ενημέρωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων”.

Πρόκειται για τον Göktürk-1, ο οποίος κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και έπειτα για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, πολλών δήμων ακόμα και του κτηματολογίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της  εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Ο δορυφόρος θα λαμβάνει φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Γης και στη συνέχεια θα τις στέλνει στο δορυφορικό κέντρο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα ολοκληρώνει την τροχιά της Γης κάθε 90 λεπτά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσει σε ζωντανή σύνδεση την εκτόξευση από την Αεροδιαστημική Βιομηχανία στην Άγκυρα όπου 68 λεπτά μετά ο δορυφόρος θα αρχίσει να στέλνει το πρώτο σήμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τόσο τεχνολογικά προηγμένος ώστε να έχει δυνατότητα να καταγράφει εικόνες από τη Γη ακόμα και σε αποστάσεις με διαφορά μισού μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι, ο Göktürk-1 κάθε έτος θα στέλνει στο κέντρο επιχειρήσεων της Τουρκικής Αεροπορίας τουλάχιστον 60.000 φωτογραφίες. Παράλληλα θα στέλνει και εικόνες όμως δεν δίνονται λεπτομέρειες για την διάρκεια τους.

Το υπερσύγχρονο αυτό κατασκοπευτικό μέσο του Ερντογάν  κοστίζει στο τουρκικό δημόσιο περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια και η σύμβασή του για την κατασκευή είχε υπογραφεί πριν 7 χρόνια.

Όμως υπήρξαν καθυστερήσεις καθώς το Τελ Αβίβ είχε πιέσει την Thales να δημιουργήσει ένα λογισμικό που θα εμποδίζει την καταγραφή εικόνων από τον Göktürk -1 όταν θα πετά πάνω από το Ισραήλ.
Η χώρα αυτή κατασκευάζει κρίσιμα ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα του δορυφόρου και όσο οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν τεταμένες η κατασκευή του δορυφόρου δεν είχε ολοκληρωθεί.

Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών των δυο χωρών στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ φαίνεται πως τα εμπόδια ξεπεράστηκαν χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο δορυφόρος θα μπορεί να βγάζει εικόνες όταν θα περνά πάνω από το Ισραήλ.

Το 2012 είχε εκτοξευθεί ένας άλλος δορυφόρος με την ονομασία Göktürk-2 που δεν έχει καμία σχέση με τις δυνατότητες αυτού του δορυφόρου που θα εκτοξευθεί σήμερα και ο στόχος του πρώτου ήταν να ικανοποιήσει πρώτα τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.