Μέρκελ: Το 2015 δεν θα επαναληφθεί σε ό,τι αφορά το προσφυγικό - Στροφή 180 μοιρών για την μπούργκα

Για ένατη συνεχή φορά διεκδικεί σήμερα στο Έσσεν την επανεκλογή της στην προεδρία της CDU η Άγκελα Μέρκελ που κρατά τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών από το 2000. Έκτοτε, και παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της διεθνούς κρίσης αλλά και την πτώση κατά δέκα περίπου μονάδες του κόμματος που ηγείται, η Μέρκελ θεωρείται η σιδηρά κυρία της Γεμανίας και της ΕΕ. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια με τα οποία οι χρήστες του Twitter συνόδευσαν τη φωτογραφία που απεικόνιζε τη Γερμανίδα Καγκελάριο μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Η Μέρκελ είναι η μόνη που αντιστέκεται, σχολίαζαν. Παρά ταύτα τα εντονότατα πυρά που δέχεται στο εσωτερικό για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών καθιστούν τη σημερινή ψηφοφορία κάθε άλλο παρά μια απλη τυπική διαδικασία.

«Όχι» στη μπούργκα

Υπέρ της απαγόρευσης της μπούργκα όπου αυτό είναι νομικά εφικτό τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία στην ομιλία της ανέφερε ότι «σ’ εμάς εδώ ισχύει το εξής: δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται η πλήρης κάλυψη του προσώπου και του σώματος, θα έπρεπε να απαγορευτεί» και καταχειροκροτήθηκε από τους περίπου χίλιους συνέδρους. Το κόμμα της κ. Μέρκελ θέλει να απαγορεύσει τη μπούρκα στα γερμανικά δικαστήρια, τους αστυνομικούς ελέγχους, αλλά και στους δρόμους. Έντονη κριτική στην εντεινόμενη επιθετικότητα με τα μηνύματα μίσους κατά αλλοδαπών στο διαδίκτυο άσκησε η κ. Μέρκελ
Ταυτόχρονα, πάντως, η καγκελάριος άσκησε κριτική στην εντεινόμενη επιθετικότητα με τα μηνύματα μίσους κατά αλλοδαπών στο διαδίκτυου λέγοντας: «έχει κανείς την εντύπωση ότι ορισμένοι, που ζουν περισσότερο καιρό εδώ στη Γερμανία, χρειάζονται κατεπειγόντως ένα μάθημα για την ενσωμάτωση», είπε.

Μήνυμα στους επικριτές της

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τελικό ποσοστό που θα αποσπάσει, με ο,τιδήποτε κάτω του 90% να θεωρείται αν όχι αποτυχία, τουλάχιστον ένα ισχυρό μήνυμα της βάσης. Στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος πριν από δυο χρόνια έλαβε το 96,7%. Η ίδια δήλωσε μιλώντας χθες το βράδυ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι αναμένει ένα «ειλικρινές αποτέλεσμα».

Από το βήμα του συνεδρίου και σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τους επικριτές της, η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία της ότι οι εικόνες των χιλιάδων προσφύγων που κατέκλυσαν τα γερμανικά σύνορα το 2015 δεν πρόκειται να επαναληφθούν. «Μια κατάσταση όπως εκείνη του καλοκαιριού του 2015 δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «ήταν και παραμένει ο διακηρυγμένος πολιτικός μας στόχος».

Για τον Β. Σόιμπλε

Παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπεραμυνόμενη της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Το ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η Γερμανία συντάσσει προϋπολογισμό που δεν προβλέπει νέα χρέη συνιστά μια βιώσιμη πολιτική για τις επόμενες γενιές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Σόιμπλε, επισήμανε η καγκελάριος.

Σε χθεσινοβραδινή της συνέντευξη πάντως η καγκελάριος αποκάλυψε ότι το κόμμα της κατεβαίνει αυτή τη φορά στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να προδικάζει πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Εντούτοις απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Αριστερά και το εθνολαϊκιστικό AfD.

Πηγή: DW