Μακελειό από διπλό χτύπημα στην Κων/πολη - 38 νεκροί & 155 τραυματίες (φωτό - video)

Ο τρόμος πλανάται για άλλη μια φορά πάνω από την πόλη της Κωνσταντινούπολης έπειτα από τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όπου 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 155 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Η πρώτη έκρηξη έγινε έξω από το γήπεδο της Μπεσικτάς με παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά. Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είχε στόχο όχημα με αστυνομικούς την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο, μετά από τον αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπουρσασπόρ.

Μόλις 45 δευτερόλεπτα αργότερα, άλλη μια έκρηξη σημειώθηκε σε πάρκο το οποίο απείχε ελάχιστα από το σημείο της πρώτης επίθεσης, όπου βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά την ώρα που βρισκόταν ανάμεσα σε αστυνομικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Νουμάν Κουρτουλμούς.

Οι 30 νεκροί είναι άνδρες της αστυνομίας και οι υπόλοιποι επτά πολίτες, ενώ από τους τουλάχιστον 155 τραυματίες οι 14 βρίσκονται στην εντατική, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Ρετσέπ Ακντάγ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θύματα είναι και ένα άτομο αγνώστων στοιχείων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τον βομβιστή αυτοκτονίας.

Αυτόπτης μάρτυρας που την ώρα της έκρηξης βρισκόταν απέναντι από το γήπεδο, στο τζαμί Ντολμαμπαχτσέ, είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν σαν την κόλαση επί γης. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον ουρανό. Οι άνθρωποι έπεσαν κάτω από τα τραπέζια να κρυφτούν, γυναίκες άρχισαν να κλαίνε, ήταν φρικτές οι στιγμές».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα».

Η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 10 συλλήψεις, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα που “έσπασαν” έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος έκανε λόγο για “μοχθηρό σχέδιο”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η επίθεση «είχε ως στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες».

«Μια τρομοκρατική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και των πολιτών μας. Εχει γίνει κατανοητό ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ και είχε ως στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς έχουμε νεκρούς και τραυματίες», ανέφερε η ανακοίνωση του Ερντογάν.

Παράλληλα η Κυριακή 11 Δεκεμβρίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Επίσης ο Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα πιο πιθανά σενάρια είναι ότι πίσω από τις φονικές επιθέσεις βρίσκεται είτε το Ισλαμικό Κράτος, είτε το ΡΚΚ ή κάποια άλλη κουρδική ομάδα, ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το νέο μακελειό.

 

Για “άνανδρη επίθεση” έκανε λόγο από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε ανάρτηση της στο Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους Τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».

Τη διπλή επίθεση καταδίκασε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων με ανάρτηση στο Twitter: «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», ανέφερε επίσης η ανάρτηση.

 

Βίντεο-σοκ: Η φονική έκρηξη σημειώνεται την ώρα που οι παρουσιαστές από το επίσημο κανάλι της Μπεσίκτας ήταν στον “αέρα”.

Δύο νεαροί παίζουν κιθάρα και τραγουδούν. Σε μερικά δευτερόλεπτα θα σημειωθεί η έκρηξη της πρώτης βόμβας.

.