Κυρώσεις στη Ρωσία για 6 ακόμη μήνες από την Ε.Ε.

Την ανανέωση για έξι μήνες, έως την 31η Ιουλίου 2017, των οικονομικών κυρώσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας το 2014 εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία, ενέκριναν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες στοχοθετούν τους τομείς του πετρελαίου, της άμυνας και της τραπεζικής, ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και η παράτασή τους ήταν αναμενόμενη. Τυπικά η ισχύς τους εξέπνεε την 31η Ιανουαρίου 2017. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό πρακτορείο ότι «ναι, θα ανανεωθούν για έξι μήνες» και μια διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι «η επίσημη απόφαση θα υιοθετηθεί σε λίγες ημέρες».

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 μετά την καταστροφή του αεροσκάφους το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία (σ.σ. 298 νεκροί, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί). Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές, κάτι που το διαψεύδει η Μόσχα.

Η παράταση συμφωνήθηκε έπειτα από μια παρουσίαση της κατάστασης στην Ουκρανία την οποία έκαναν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και διαπιστώθηκε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες είχαν στόχο τον τερματισμό του πολέμου, παραβιάζονται διαρκώς.

Από τυπική, νομική άποψη, η επιβολή κυρώσεων, η οποία αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αποφασίζεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δηλαδή σε επίπεδο ΥΠΕΞ, όχι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παρά την απειλή που είχαν εξακοντίσει τον Οκτώβριο ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες, η Ε.Ε. δεν επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στη Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ