Φονική έκρηξη σε λεωφορείο στην Τουρκία - 14 νεκροί & 56 τραυματίες (upd-photo-vid)

Στους 14 ανήλθε ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τη φονική έκρηξη σε λεωφορείο το πρωί του Σαββάτου στην Καισάρεια της ανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» οι τραυματίες είναι 56, από τους οποίους οι 6 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το λεωφορείο μετέφερε στρατιώτες, με πολιτικά, αλλά και απλούς πολίτες.

Την ημέρα της έκρηξης ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε κάνει λόγο για 12 τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση εκ των οποίων οι έξι χαροπαλεύουν. Από τα 13 θύματα έχουν ήδη αναγνωριστεί οι ταυτότητες των οχτώ.

Το πρακτορείο «Ανατολή» ανέφερε πως 15 άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση, ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση.

Δείτε τη στιγμή της φονικής έκρηξης:

Η Τουρκία δέχεται οργανωμένη επίθεση από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «ακραία τρομοκρατική οργάνωση» είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία.

toyrkia-ekriksi

tourkia-bus-17122016

Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, το οποίο εξερράγη όταν το λεωφορείο πέρασε από δίπλα του. Η έκρηξη έγινε στην είσοδο του πανεπιστήμιου Ερτζιγιές, ενός πολυσύχναστου μέρους από όπου κάθε μέρα περνάει πάρα πολύς κόσμος. Ωστόσο σήμερα τα σχολεία ήταν κλειστά και δεν είχε πολύ κόσμο στην περιοχή.

xartis-tourkia-17122016

Σε αυτό το δρόμο βρίσκεται ένα αρχηγείο κομάντος και όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται πως η βομβιστική επίθεση ειχε στόχο στρατιωτες που είχαν πάρει άδεια και είχαν βγει στην αγορά. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας από τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιμίρ, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ικόνιο και συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.