«Ξανάρχισε» η εκκένωση του Χαλεπίου, παρά την πυρπόληση λεωφορείων

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο Χαλέπι, παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ.
Η νέα συμφωνία για εκκένωση του Χαλεπίου, είναι στον αέρα, καθώς λεωφορεία που είχαν σταλεί για να παραλάβουν κατοίκους δύο φιλοκυβερνητικών χωριών δέχτηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν.

Το καθεστώς Άσαντ είχε συνδέσει τη συνέχιση της απομάκρυνσης αμάχων από το Χαλέπι με την εκκένωση δύο εν λόγω χωριών, τα οποία πολιορκούνται από αντάρτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, η νεότερη ανθρωπιστική συμφωνία προέβλεπε την απομάκρυνση 1.200 αμάχων από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα στο ανατολικό Χαλέπι ως αντάλλαγμα για την απομάκρυνση ισάριθμων τραυματιών και γυναικόπαιδων από τα  χωριά αλ-Φουά και Κεφράια.
Την επίθεση κατήγγειλε ο αρμόδιος των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, σημειώνοντας πως πυρπόληση των λεωφορείων «υπονομεύει την εκκένωση και την παροχή βοήθειας σε όλους τους άμαχους σε πολιορκημένες περιοχές» ανά τη χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, αναμένοντας τη συνέχιση των απομακρύνσεων, που ανεστάλησαν το απόγευμα της Παρασκευής μετά από πυροβολισμούς κοντά σε ένα από τα σημεία εκκένωσης.

Το απόγευμα της Κυριακής κάποια λεωφορεία που μεταφέρουν αντάρτες και τις οικογένειές τους, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, μεταδίδει η Κρατική Τηλεόραση της Συρίας, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της, στο Χαλέπι.

Το καθεστώς Άσαντ εκτιμά ότι περίπου 9.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι από την Πέμπτη, όταν άρχισαν οι εκκενώσεις.