"Παγώνει" η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το Χαλέπι

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Χαλέπι και στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ, αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγή των ανταρτών.

Οι φόβοι για αναστολή των εκκενώσεων είχαν αναζωπυρωθεί εκ νέου το μεσημέρι, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς δύο φιλοκυβερνητικά χωριά που πολιορκούνται από αντάρτες, για να απομακρύνουν 1.200 τραυματίες, άρρωστους και γυναικόπαιδα.

Δεν είναι γνωστό ποιος χτύπησε τα λεωφορεία, ορισμένα εκ των οποίων πυρπολήθηκαν. Το καθεστώς Άσαντ έχει συνδέσει άρρηκτα την εκκένωση των εν λόγω χωριών με τις εξελίξεις στο Χαλέπι.
Παρά το χτύπημα στα λεωφορεία, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε το απόγευμα ότι λεωφορεία παρέλαβαν και απομάκρυναν μαχητές και τις οικογένειές τους από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα στο Χαλέπι, χωρίς πάντως να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πόσο άνθρωποι έφυγαν από την κόλαση της ερειπωμένης πόλης.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία του Παρατηρητηρίου για νέα αναστολή των εκκενώσεων, θα σημαίνει πως οι χιλιάδες άμαχοι που παραμένουν στο Χαλέπι αντιμετωπίζουν ακόμα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση, καθώς από την Παρασκευή περιμένουν την απομάκρυνσή τους στους δρόμους της πόλης υπό εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Κρατικά συριακά μέσα εκτιμούν ότι περίπου 9.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι από την Πέμπτη, όταν και άρχισε η όλη προσπάθεια εκκένωσης.