"Αστακός" η Ευρώπη υπό το φόβο νέων επιθέσεων

Παγκόσμιο σοκ και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη τα δύο αιματηρά επεισόδια σε Βερολίνο και Ζυρίχη, το βράδυ της Δευτέρας. Μετά την χθεσινή τρελή κούρσα φορτηγού σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με 12 νεκρούς, και τον τραυματισμό τριών ανδρών από πυροβολισμούς σε κέντρο ισλαμιστών στη Ζυρίχη, χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των τουριστών, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας τους. Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο οδηγός είναι Πακιστανός και ήρθε στη Γερμανία μέσω της Βαλκανικής Οδού.

Η Γαλλία θα αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας σε χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη χώρα, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι “η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας. Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή”.

Την ίδια ώρα και στην Ιταλία ενισχύονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής ανάλυσης, στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιφυλακή στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από την στιγμή, μάλιστα, που σε πρόσφατα βίντεο μηνύματα των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού.

«Επίθεση ντροπής στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, της κυβέρνησης και του γερμανικού λαού, που επλήγη από την τραγωδία αυτή», έγραψε στο Twitter o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.