Μακελειό στο Βερολίνο- Ο ξάδελφος του νεκρού συνοδηγού του φορτηγού αποκαλύπτει

Το Scania φορτηγό που οδηγούσε ο 23χρονος Πακιστανός μακελάρης του Βερολίνου που σάρωσε την κατάμεστη από επισκέπτες χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Breitscheidplatz σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλους 48, άνηκε σε πολωνική εταιρεία.

Στο τιμόνι του φορτηγού, κανονικά, θα έπρεπε να βρίσκεται ο ξάδελφος του ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ανήκει και ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην θέση του συνοδηγού.

Κάποια στιγμή διεκόπη η επικοινωνία, πιθανότατα γιατί έγινε πειρατεία, αναφέρει ο ξάδελφος του αδικοχαμένου Πολωνού.

«Είναι ο εξάδελφός μου. Τον ξέρω από τότε που γεννήθηκε. Μπορώ να εγγυηθώ για εκείνον. Εγώ υποθέτω ότι έκαναν κάτι στον οδηγό, έκαναν πειρατεία στο όχημα γιατί θα πήγαιναν στο κέντρο του Βερολίνου και θα έπρεπε να έχουν ένα καλό φορτηγό για να κάνουν ότι έκαναν. Έκαναν κάτι στον οδηγό μου, κάτι σοβαρό. Δεν έχουμε κανένα νέο από εκείνο από χθες το απόγευμα. Δεν ξέρουμε τι έγινε σε αυτόν», είπε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Μετά την επίθεση, στη θέση του συνοδηγού οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Πολωνό που λίγο αργότερα κατέληξε.

Το Spiegel συμπεραίνει ότι ο δράστης πυροβόλησε τον Πολωνό, αφού όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης ήταν και ένα που σκοτώθηκε από πυρά.

Η αστυνομία έδειξε μια φωτογραφία του θύματος στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ξάδελφό του.

Η γυναίκα του Πολωνού οδηγού είχε μιλήσει τελευταία φορά με τον άνδρα της γύρω στις 15:00 τοπική ώρα, αλλά έκτοτε δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του. Οι αρχές απέφυγαν να της δείξουν τη φωτογραφία του νεκρού άνδρα της.

«Ήταν καλός άνθρωπος και καλός οδηγός. Ένας απ’ τους λίγους που υπάρχουν στην αγορά», είπε ο εξάδελφός του.

Το θύμα αφήνει πίσω του ένα 17χρονο παιδί.

Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα απ’ το GPS του φορτηγού

Το φορτηγό μετέφερε χαλύβδινες ράβδους απ’ την Ιταλία στο Βερολίνο, ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.  Λόγω μιας καθυστέρησης ο οδηγός αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι την Τρίτη και στάθμευσε το φορτηγό στο Βερολίνο. Όμως η αστυνομία του Βερολίνου υποπτεύεται ότι το φορτηγό εκλάπη από εργοτάξιο στην Πολωνία.

Τα δεδομένα απ’ το GPS του φορτηγού δείχνουν ότι το όχημα ξεκίνησε αρκετές φορές μεταξύ 15:00 και 19:00. Kάποιος έβαλε μπροστά τη μηχανή στις 15:44, αργότερα στις 16:52 και ξανά στις 17:37 -αν και το φορτηγό παρέμενε ακίνητο μέχρι που ξεφόρτωσε το φορτίο του. Τελικά το όχημα αναχώρησε στις 19:34. Στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιος προσπαθούσε να μάθει πώς να οδηγήσει το όχημα και δυσκολευόταν να βάλει μπροστά τη μηχανή.

Μετά το μακελειό γύρω στις 20:07 ο δράστης διέφυγε, αλλά συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Γύρω στις 1:51 το ασημί φορτηγάκι μετέφερε σε άγνωστη κατεύθυνση τον ύποπτο.

Τον φάκελο της υπόθεσης έχει αναλάβει η γενική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης.