Πληροφοριοδότη "εκ των έσω" ψάχνουν οι Ρώσοι ντετέκτιβ στην Άγκυρα

Οι Ρώσοι ντετέκτιβ που βρίσκονται στην Άγκυρα και συνεργάζονται με τον Τούρκο εισαγγελέα για την υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη διερευνούν πλέον την άποψη ο δράστης να είχε πληροφορίες «εκ των έσω» για το γεγονός ότι ο Αντρέι Καρλόφ θα παρευρίσκονταν στην έκθεση χωρίς ασφάλεια.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘HaberTürk’ ο Μερτ Αλτιντάς χρησιμοποιούσε τηλέφωνο iPhone 4S, αλλά ακόμη η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να σπάσει τους 4 κωδικούς και να ανοίξουν το τηλέφωνο, ώστε να δουν με ποιους συνομίλησε πριν την αποτρόπαια πράξη. Η ρωσική ομάδα ζήτησε μάλιστα τεχνική υποστήριξη για το θέμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Αλτιντάς έκανε κράτηση στο ξενοδοχείο Best Otel, πίσω από τη γκαλερί, στις 16-17 Δεκεμβρίου, αλλά την ακύρωσε και ξαναέκανε στις 19/12. Η έκθεση ξεκίνησε στις 13 Δεκέμβρη που σημαίνει ότι είχε αρχίσει τις προετοιμασίες, αλλά ίσως να μην γνώριζε αρχικώς ποια μέρα ακριβώς θα παρευρεθεί ο Ρώσος πρέσβης. Στις 15 Δεκεμβρίου πήγε για δουλειά κανονικά και στις 16 πήγε και αγόρασε ένα κοστούμι με 80 ευρώ, πληρώνοντας στο μαγαζί με την πιστωτική του κάρτα. Την ίδια ημέρα πήγε στη γκαλερί για «βολιδοσκόπηση». Τότε ακύρωσε την κράτηση στο ξενοδοχείο και την έκανε για τις 19/12.

Στις 19 του μήνα το πρωί πήγε στο ογκολογικό νοσοκομείο «Ντεμέτεβλέρ» με «πόνους στο στομάχι» και έτσι πήρε χαρτί για την υπηρεσία του. Ο γιατρός που έδωσε την ιατρική βεβαίωση προσήχθη για ανάκριση. Όπως έγινε γνωστό, ένας γαμπρός του γιατρού, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των ερευνών για το κίνημα Γκιουλέν.

Αφού πήρε τη βεβαίωση, πήγε στη διεύθυνση μονάδων καταστολής (ΜΑΤ) και την παρέδωσε. Έπειτα πέρασε από το σπίτι, στο οποίο έμενε μαζί με έναν δικηγόρο με τα αρχικά S.Ö., και από εκεί πήρε το μαύρο κοστούμι, το όπλο του και επιπλέον σφαίρες. Μετά το μεσημέρι ντυμένος με αθλητικά ρούχα πήρε ταξί και πήγε στο ξενοδοχείο για να συνεχίσει την οργάνωση του σχεδίου του. Ξυρίστηκε, φόρεσε το κοστούμι του και στις 17.30 βγήκε από το ξενοδοχείο και περπάτησε μέχρι τη γκαλερί, όπου και περίμενε μέχρι να ξεκινήσει η έκθεση. Ο πρέσβης Καρλόφ και η συνοδεία του, κατέφτασαν γύρω στις 17.45.

Ο δολοφόνος εισήλθε στη συγκεκριμένη αίθουσα γύρω στις 18.00, λίγα λεπτά δηλαδή αφότου είχε μπει ο πρέσβης. Ο Αλτιντάς πέρασε στην αίθουσα δείχνοντας την αστυνομική του ταυτότητα και λέγοντας ότι ανήκει στην ασφάλεια του Καρλόφ. Στις 19.05 όταν άρχισε να μιλάει ο Καρλόφ, αφού στάθηκε λίγο πίσω του δίνοντας την εντύπωση ότι είναι φρουρός του, έβγαλε το Canik55 TP9 και άρχισε να τον πυροβολεί.

Πάντως, ερευνάται ακόμη αν ο Αλτιντάς, είχε σχέσεις με την οργάνωση FETÖ του Φετουλλάχ Γκιουλέν, πριν μπει στην αστυνομική ακαδημία, δηλ. πριν από το 2012. Λέγεται ότι μπήκε στη σχολή με την οικονομική βοήθεια της οργάνωσης Γκιουλέν και την καθοδήγηση του θείου του Hasan F. Τα άτομα με το οποία είχε επαφές στη σχολή είχαν σχέση με την οργάνωση και αυτά τα άτομα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου.

Ωστόσο, αν ο ίδιος ήταν μέλος της οργάνωσης και αν πήρε την εντολή για τη δολοφονία από εκείνη, ακόμη ερευνάται. Εκεί που στρέφουν ωστόσο τις έρευνές τους Ρώσοι και Τούρκοι ντέντεκτιβ τώρα είναι από ποιον είχε την πληροφορία ο Αλτιντάς ότι ο πρέσβης θα πήγαινε στην έκθεση χωρίς ασφάλεια, καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Στο μεταξύ, προσωρινά ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι συγγενείς του δράστη Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς (μητέρα, πατέρας, αδελφοί και 3 θείοι του), καθώς από τις καταθέσεις τους προκύπτει ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την ενέργεια του δράστη. Στη Σμύρνη άλλα 6 άτομα έχουν προσαχθεί, φίλοι και συνάδελφοι του δράστη και ανακρίνονται.