Eντόπισαν τμήματα από την άτρακτο του Τουπόλεφ - Τα 4 σενάρια της τραγωδίας

Εντοπίστηκαν τμήματα της ατράκτου από το μοιραίο αεροσκάφος που παρέσυρε στο θάνατο 92 ανθρώπους, σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι τα τμήματα αυτά του Τουπόλεφ βρέθηκαν σε βάθος 27 μέτρων, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την ακτή.

Οι έρευνες γύρω από την αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε τη Μόσχα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση αλλά και να εντοπιστούν τα αίτια του δυστυχήματος που βύθισε τη χώρα στο πένθος. Στις έρευνες που γίνονται κοντά στο Σότσι συμμετέχουν περίπου 3.500 άτομα με πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα και βαθυσκάφη, ώστε να βρεθούν και τα μαύρα κουτιά που θα ρίξουν περισσότερο “φως” στην υπόθεση.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, εξετάζονται τα τέσσερα πιο πιθανά σενάρια τη συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η τεχνική βλάβη και το ανθρώπινο λάθος.

Τι απασχολεί τους ερευνητές

Η διείσδυση ενός ξένου αντικειμένου στον κινητήρα του Tu-154, α απώλεια της ισχύς του αεροσκάφους εξαιτίας της κακής ποιότητας των καυσίμων, η μηχανική βλάβη και το ανθρώπινο λάθος, είναι οι τέσσερις περιπτώσεις που εξετάζουν οι ερευνητές.

Τα στοιχεία για την τραγωδία αναμένεται να ενισχύσουν και αυτόπτες μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν, όπως επίσης και ένα βίντεο τραβηγμένο από κάμερα στο παρμπρίζ αυτοκινήτου, το οποίο εξετάζεται. Όσο για το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας ή δολιοφθοράς, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις που να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας ή δολιοφθοράς”, πρόσθεσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε νωρίτερα και ο Ρώσος Υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, ο οποίος τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν βρίσκεται μέσα στα πιθανά σενάρια που οδήγησαν στη συντριβή του Τουπόλεφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ερευνάται ένα «ολόκληρο φάσμα» για το τι μπορεί να προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.

Όπως είχε εκτιμήσει ο Σοκόλοφ «ένα τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα» μπορεί να προκάλεσε την τραγωδία.

«Σήμερα οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία και υποθέτουμε ότι η αιτία ήταν είτε τεχνικά προβλήματα ή κάποιο λάθος του πιλότου. Αλλά το υπογραμμίζω ότι μόνον μια έρευνα μαζί με την επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων του υπουργείου Άμυνας θα μας πει με βεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Στη Ρωσία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος έπειτα από τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους με τους 92 επιβαίνοντες από τους οποίους δεν έμεινε κανένας ζωντανός.

Η επιχείρηση δεν σταμάτησε ούτε λεπτό, καθώς ομάδες έρευνας, ανάμεσά τους και 139 δύτες, εργάστηκαν σε τρεις βάρδιες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως είπε το πρωί της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ. Εκτός από τμήματα της ατράκτου, έχουν εντοπιστεί επίσης 11 σοροί και 154 συντρίμμια από το μοιραίο αεροσκάφος.

«Θραύσματα του Τu-154 βρέθηκαν ένα μίλι απ’ την ακτή ανοικτά του Σότσι σε βάθος 50-70 μέτρων», ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Τα ίχνη του αεροπλάνου χάθηκαν από τα ραντάρ μόλις 2 λεπτά αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Άντλερ του Σότσι στις 05:25 το πρωί της Κυριακής ανήμερα των Χριστουγέννων. Προορισμός ήταν η ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας. Η πτήση προερχόταν απ’ τη Μόσχα και σταμάτησε στο Σότσι για ανεφοδιασμό αντί για την πόλη Μοζντόκ της Βόρειας Οσετίας, αλλά λόγω κακοκαιρίας το σχέδιο πτήσης άλλαξε.

«Ως εκ τούτου κανείς δεν γνώριζε εκ των προτέρων ότι το αεροπλάνο θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι», δήλωσε πηγή απ’ τις υπηρεσίες ασφαλείας στο πρακτορείο TASS.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και 64 μέλη της φημισμένης χορωδίας Αλεξαντρόφ του ρωσικού στρατού, που πήγαιναν στη Συρία για να δώσουν συναυλία για τους Ρώσους στρατιώτες.  Στη λίστα επιβαινόντων που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνεται και ο Διευθυντής της χορωδίας, Βαλερί Χαλίλοφ, εννιά δημοσιογράφοι, οκτώ στρατιώτες, δύο δημόσιοι υπάλληλοι κι οκτώ μέλη του πληρώματος.

Μεταξύ των νεκρών είναι επίσης και η Ελιζαβέτα Γκλίνγκα, γνωστή ως δρ Λίζα, Διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fair Aid, τιμημένη με κρατικό βραβείο για τη συνεισφορά της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.