"Μίλησε" το μαύρο κουτί του Tu-154- Συνδυασμός λαθών και μηχανικής βλάβης τα αίτια της πτώσης

Στο μικροσκόπιο Ρώσων εμπειρογνωμόνων μπαίνoυν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους Tu-154, με την ελπίδα να δώσουν απαντήσεις στο τι τελικά οδήγησε στην αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την ανάλυση του πρώτου μαύρου κουτιού δείχνουν ότι η πτώση του Τουπόλεφ Tu-154 προήλθε από λάθος χειρισμό του πιλότου και από μηχανική βλάβη. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax που επικαλείται πηγή που έχει γνώση των εν εξελίξει ερευνών, η έρευνα δεν έχει αποκαλύψει ακόμα γιατί παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα πτερύγια στα φτερά του αεροσκάφους.

Επιπλέον μια άλλη πηγή προσθέτει ότι αν και το μεγαλύτερο βάρος της «ευθύνης» πέφτει στο μηχανικό πρόβλημα, «δεν θα πρέπει να μην ληφθούν υπόψη και οι εσφαλμένες ενέργειες του πληρώματος κατά τη διάρκεια της απογείωσης». Μάλιστα τις τελευταίες ώρες αναπτύσσεται μια σεναριολογία που θέλει τους πιλότους να μην αντέδρασαν σωστά στο πρόβλημα που εμφανίστηκε με τα πτερύγια με τραγικό αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους, όπως αναφέρει στην ανταπόκρισή του το Interfax.

Την ίδια ώρα η ιστοσελίδα Life News επικαλούμενη δικές της πηγές υποστηρίζει ότι στο μαύρο κουτί που έχει ανασυρθεί έχει καταγραφεί και η φωνή του πιλότου του αεροπλάνου να λέει «τα πτερύγια, γαμώτο» και «πέφτουμε» μολονότι ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι η συγκεκριμένη συσκευή κατέγραφε μόνο τεχνικές παραμέτρους της πτήσης και όχι φωνές. Στον εντοπισμό και του δεύτερου μαύρου κουτιού του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154 που συνετρίβη τα ξημερώματα της Κυριακής προχώρησαν τα σωστικά συνεργεία, χωρίς όμως να έχουν κατορθώσει ακόμη να το ανασύρουν από τη θάλασσα, όπως ανέφερε μια πηγή ασφαλείας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Το πρώτο μαύρο κουτί βρέθηκε σε βάθος 17 μέτρων και σε απόσταση 1.600 μέτρων από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο Σότσι και έχει μεταφερθεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Μόσχα, προκειμένου να το εξετάσουν οι ειδικοί.

Την Τρίτη πηγή ασφαλείας που μίλησε στο πρακτορείο TASS δήλωσε ότι από την αξιολόγηση των τμημάτων του αεροσκάφους που έχουν ανασυρθεί από τη Μαύρη Θάλασσα δεν προκύπτει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι μέσα στο αεροσκάφος σημειώθηκε κάποια έκρηξη ή εκδηλώθηκε κάποια φωτιά.