Τηλεφώνημα-γέφυρα μεταξύ Τραμπ-Ομπάμα μετά τη χθεσινή διάσταση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε χθες ο διάδοχός του στον προεδρικό θώκο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές κατά του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ για τις διαδικασίες μεταβίβασης της εξουσίας.

«Μου τηλεφώνησε. Είχαμε μια πολύ, πολύ καλή συζήτηση (…) γενικά για διάφορα (…) Ήταν πολύ, πολύ ωραίο τηλεφώνημα και πιστεύω ότι καλύψαμε αρκετό έδαφος» ανέφερε ο Ντ. Τραμπ σε δημοσιογράφους στο θέρετρό του στη Φλόριντα, Μαρ-α-Λάγκο και πρόσθεσε ότι «το προσωπικό μας τα πηγαίνει πολύ καλά και εγώ τα πηγαίνω πολύ καλά μαζί του».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει το εξής μήνυμα στο Twitter: «Κάνω το καλύτερο για να αγνοήσω τις πολλές προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Ο και τα εμπόδια. Νόμιζα ότι θα ήταν ομαλή μετάβαση – δεν».

trrr

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε μήνυμα συμπαράστασης στο Ισραήλ, στον απόηχο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι ΗΠΑ επέλεξαν την αποχή στο ψήφισμα, και δεν άσκησαν βέτο, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατηγορεί τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι έστησε μία «επαίσχυντη ενέδρα» σε ένα σύμμαχο των ΗΠΑ, και τον Ντ. Τραμπ να επικρίνει τον Μπ. Ομπάμα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε προς το Ισραήλ ότι πρέπει να «παραμείνει δυνατό», μέχρι να αναλάβει τον προεδρικό θώκο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ισραήλ να αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση» τόνισε, σε ανάρτησή του στο Twitter. Είχαν, συνέχισε, έναν μεγάλο φίλο στις ΗΠΑ, αλλά όχι πια. «Η αρχή του τέλους ήταν η φρικτή συμφωνία με το Ιράν, και τώρα αυτό (ΟΗΕ)! Παράμεινε δυνατό Ισραήλ, η 20η Ιανουαρίου φτάνει σύντομα» κατέληξε στο μήνυμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.