Πούτιν και Άσαντ ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία - Εξαιρούνται οι Τζιχαντιστές

Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση για κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και ο συριακός στρατός με την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός να ξεκινά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Η Δαμασκός διευκρίνισε ότι από την εκεχειρία εξαιρούνται οι δύο βασικές τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στο συριακό έδαφος, Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (σ.σ. πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα και πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα), καθώς και μικρότερες οργανώσεις οι οποίες συνδέονται μαζί τους.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, σε συνεργασία με το Ιράν και την Τουρκία, έχουν προαναγγείλει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της συριακής αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν, στην κεντρική Ασία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου, που έχουν επικεφαλής τους τη Σαουδική Αραβία.