Αμερικανικός Τύπος: "Σφαλιάρα" Πούτιν στον Ομπάμα - Η πονηριά του Ρώσου ηγέτη

Με τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις ασχολείται ο αμερικανικός Τυπος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ κατ’ εντολήν του Μπαράκ Ομπάμα.

Με την απίστευτη πανουργία του, ο Ρώσος Πρόεδρος ψάχνει τρόπο να απομυθοποιήσει τις κυρώσεις που αποφάσισε ο Ομπάμα, ο οποίος κατήγγειλε ρωσική κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ και απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ επιχειρεί να χτίσει γέφυρες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα κατάφερε μάλλον καλά, υπογραμμίζουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

«Ο Τραμπ παρακολουθεί ένα άνοιγμα εκ μέρους της Ρωσίας αλλά ο δρόμος είναι επικίνδυνος»,γράφουν οι New York Times, μετά την άρνηση του Πούτιν να απαντήσει στις κυρώσεις Ομπάμα και στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Πούτιν πήρε αυτή την απόφαση γιατί περιμένει την 20η Ιανουαρίου, όταν θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιδεικνύοντας καλή θέληση και αποφεύγοντας διπλωματικό επεισόδιο, επιθυμεί να κάνει ευκολότερη την αμερικανο-ρωσική προσέγγιση, την οποία δείχνει να επιθυμεί και ο Τραμπ. Είναι πιθανόν, αν γίνει αυτή η προσέγγιση να αρθούν οι κυρώσεις που ελήφθησαν εναντίον της Ρωσίας, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, ωστόσο, ο Τραμπ πρέπει να φανεί προσεκτικός γιατί αν προχωρήσει πολύ στην αμερικανο-ρωσική προσέγγιση κινδυνεύει να φανεί ότι παίρνει διαταγές από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, πολλοί Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι στη Γερουσία δεν βλέπουν με καλό μάτι τον Ρώσο Πρόεδρο.

Μπαρ
Ωστόσο, τα θετικά σημάδια προσέγγισης που στέλνουν ο Τραμπ και ο Πούτιν, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους New York Times, να οδηγήσουν σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, μετά τις 20 Ιανουρίου, ειδικά στη Συρία, όπου ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να νικήσει τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

Αντίστοιχη ανάλυση κάνουν και οι Los Angeles Times παρουσιάζοντας εκτιμήσεις αναλυτών, κατά τις οποίες η απάντηση του Πούτιν στις κυρώσεις Ομπάμα είναι «ένας πονηρός υπολογισμός», γιατί αν είχε δώσει μια πιο αυστηρή απάντηση, δύσκολα ο Τραμπ θα μπορούσε να ανακαλέσει τις κυρώσεις Ομπάμα όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουρίου.

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι η επιλογή του Πούτιν είναι μια πραγματική «σφαλιάρα» στην παρέμβαση Ομπάμα, η οποία υπαγορεύτηκε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα περιέγραψε τον Ομπάμα και την ομάδα του, στο Facebook ως «ξινισμένους loosers και ηλίθιους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει το δημοσίευμα.