HDP: «Ο Ερντογάν θέλει στρατεύματα στην Κύπρο για να έχει την υποστήριξη των υπερεθνικιστών»

Η άρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο οφείλεται στο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από τους υπερεθνικιστές στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Χισάρ Οζόι.

όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Οζόι «τα θέματα της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι όλα ζητήματα στα οποία είναι έντονο το εθνικιστικό συναίσθημα. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία μεταρρύθμισης του συντάγματός της και εγκαθίδρυσης του προεδρικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη των Τούρκων υπερεθνικιστών, που επικρίνουν τους πιθανούς συμβιβασμούς της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό» και εκτίμησε ότι «είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο χρόνο και να μην πάρει ξεκάθαρη θέση μέχρι γίνει το δημοψήφισμα».

Καταλήγοντας ο κ. Οζόι υπογράμμισε ότι «σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει την υποστήριξη των υπερεθνικιστών».