Άρχισαν τα "όργανα" πριν ακόμα ορκιστεί ο Τραμπ - Έξαλλη η Γερμανία μαζί του

Την έντονη αντίδραση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ που δημοσιεύθηκε στους Times του Λονδίνου και στη γερμανική Bild. Η ένταση αυτή σημειώνεται μόλις λίγες ημέρες πριν ο Τραμπ αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα από τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Η κριτική του Ρεπουμπλικανού πολιτικού απέναντι στις επιλογές της Άγκελα Μέρκελ στο θέμα του προσφυγικού, καθώς και οι απειλές του ότι θα επιβάλει φόρο 35% στις εισαγωγές αυτοκινήτων BMW στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να μείνουν ασχολίαστα από τη γερμανική πλευρά.

Απαντώντας στην εκτίμηση Τραμπ ότι τον δρόμο που χάραξε η Βρετανία με το Brexit, θα τον ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη κρατάει τη μοίρα της στα χέρια της και πως η ίδια θα συνεχίσει να εργάζεται για το κοινό μέλλον των «27».

Αντίστοιχα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ για την προστατευτική οικονομική πολιτική που έχει σκοπό να εφαρμόσει, καθώς και για τους κινδύνους που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία.

Η φορολόγηση των εισαγωγών στα γερμανικά αυτοκίνητα δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας: «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW βρίσκεται στις ΗΠΑ» είπε με νόημα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα βρεθεί προ εκπλήξεως, εάν τα εξαρτήματα που χρειάζεται και δεν παράγονται στις ΗΠΑ φτάνουν στη χώρα με φόρο 35%. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πιο αδύναμη και κυρίως πιο ακριβή. Αναμένω να δω τι έχει να πει το αμερικανικό Κογκρέσο για όλα αυτά, ένα σώμα που αποτελείται από ανθρώπους που είναι αντίθετοι με τον Τραμπ», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ προκειμένου οι Γερμανοί να δείξουν μεγαλύτερη προτίμηση στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, σχολίασε: «Να φτιάξει καλύτερα αυτοκίνητα».

Συνεχίζοντας ο Γερμανός αντικαγκελάριος, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος για το θέμα του προσφυγικού, σημειώνοντας ότι “η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και ψάχνουν άσυλο στην Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στους πολέμους που έκαναν οι ΗΠΑ στην περιοχή». Ωστόσο η τελευταία δήλωση αφορούσε και στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

“Έκπληξη και ταραχή” προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως είπε με τη σειρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάιμαϊερ. Για τη Γερμανία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτοσκοπός, όπως της καταλογίζει ο κ. Τραμπ, αλλά μια «κοινότητα με κοινό πεπρωμένο» προπαντός εν όψει των κινδύνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία, την ευημερία, τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Μάρτιν Σέφερ.

Ο ίδιος σχολίασε ακόμη ότι οι δηλώσεις Τραμπ δεν συμπίπτουν με αυτές που έχουν κάνει οι υποψήφιοι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της νέας Κυβέρνησης. Πάντως, θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να δει στη συνέχεια ποια θα είναι οι πολιτική της, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στάινμαϊερ.

«Με ενδιαφέρον διάβασε η Καγκελάριος τη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε από την πλευρά του στο μπρίφινγκ της Δευτέρας, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η στάση της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι γνωστή».

«Περιμένουμε τώρα την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ», είπε επίσης ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, «και μετά θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε στενά» με τη νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ.