Η Φινλανδία ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Εγγυημένο βασικό εισόδημα 560 ευρώ θα λαμβάνουν από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα μια ομάδα άνεργων Φινλανδών ανεξαρτήτως αν βρουν δουλειά ή παραμείνουν στο σπίτι τους.

Η παραπάνω ομάδα άνεργων Φιλανδών γίνονται οι πρώτοι Ευρωπαίοι που θα λαμβάνουν ένα εγγυημένο βασικό εισόδημα και στόχος αυτού του φιλανδικού σχεδίου είναι να προσφέρει ασφάλεια σε όσους δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην εργαστούν και να ενθαρρύνει τους ανέργους να δέχονται να εργαστούν σε θέσεις με χαμηλό μισθό ή μερικής απασχόλησης χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν το επίδομά τους.

Από την πλευρά τους οι Ελβετοί απέρριψαν πέρυσι αυτή την πρόταση όταν τέθηκε σε δημοψήφισμα, όμως οι αρχές στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σε περιφερειακό επίπεδο μόνο.

Η Φινλανδία ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο για διάστημα δύο ετών ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επιλέχθηκαν τυχαία 2.000 άνεργοι οι οποίοι έλαβαν το πρώτο τσεκ των 560 ευρώ. Βάσει του πιλοτικού προγράμματος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο είναι αφορολόγητο, αντικαθιστά το επίδομα ανεργίας και δεν μειώνεται ούτε διακόπτεται όταν αυτός που το λαμβάνει βρίσκει δουλειά.

Η Μαρζούκα Τουρούνεν του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα δήλωσε ότι «οι συμμετέχοντες παίρνουν αυτά τα χρήματα ό,τι και να γίνει» και πρόσθεσε ότι «μπορούν να μείνουν σπίτι τους στον καναπέ και να μην κάνουν τίποτε, αν επιλέξουν να ζήσουν μόνο με αυτά τα χρήματα».