Politico: Με την πλάτη στον τοίχο ο Φιγιόν

Σε αναβρασμό βρίσκεται το επιτελείο του Φρανσουά Φιγιόν αναφορικά με το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε σε σχέση με μία θέση εργασίας που κατείχε η Βρετανίδα σύζυγός του στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, Πενέλοπε, εργαζόταν επί χρόνια σε μία πολύ καλά αμειβόμενη θέση στο Κοινοβούλιο, χωρίς όμως να κάνει πραγματικά τη δουλειά που της είχε ανατεθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα ενός κοινοβουλευτικού δημοσιογράφου στο περιοδικού l’Obs, η Πενέλοπε Φιγιόν δεν εμφανίστηκε ποτέ στον χώρο εργασίας της, μία αναφορά που συμφωνεί και με την κατάθεση ενός βοηθού βουλευτή, τα καθήκοντα του οποίου συνέπιπταν με τα καθήκοντα της Φιγιόν. Από τη στιγμή που ένας οικονομικός εισαγγελέας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, κορυφαίοι υποστηρικτές του κεντροδεξιού υποψηφίου προέδρου πήραν την απόφαση να αποδείξουν με στοιχεία ότι το κατηγορητήριο δεν ευσταθεί και ότι η Πενέλοπε Φιγιόν έχει κάνει όντως τη δουλειά για την οποία πληρώθηκε 500.000 ευρώ για οκτώ χρόνια εργασίας.

Μολαταύτα, η δικαστική έρευνα μπορεί να κρατήσει μήνες, κάτι που ενδέχεται να βλάψει σημαντικά την καμπάνια του Φιγιόν, τα δημοσκοπικά ποσοστά του οποίου ήδη δείχνουν πτωτική τάση τον τελευταίο μήνα. Η καμπάνια του βασίζεται στις υποσχέσεις του να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες και να ανορθώσει τη γαλλική οικονομία, κάτι που μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με κατηγορίες για υποκρισία, χρησιμοποίηση της θεσμικής θέσης του προς ίδιον όφελος και ουσιαστικής απόστασης από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Στο μεταξύ, πολλοί συντηρητικοί σύμμαχοί του έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, όπως ενδεικτικά η πρώην υπουργός Οικονομικών Βαλερί Πεκρές, η οποία ανέφερε ότι η χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα η έρευνα, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, δείχνει ότι είναι πιθανό να κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από το κατηγορητήριο. Ο ίδιος ο Φιγιόν εμφανίστηκε στην τηλεόραση την Πέμπτη, δύο μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, για να δηλώσει ότι η σύζυγός του έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά γι’ αυτόν από το 1981, όταν ο ίδιος εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό θα αποδειχθεί από τα σχετικά στοιχεία που θα δοθούν σύντομα στη δικαιοσύνη. Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της έρευνας, η πρακτική της πληρωμής συγγενών που στην ουσία δεν παράγουν κάποιο έργο αλλά βρίσκονται σε «θέσεις-φαντάσματα» έχει μεγάλη ιστορία στη γαλλική Δεξιά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη θητεία του Ζακ Σιράκ στη δημαρχία του Παρισιού, όταν ο πρώην πρόεδρος έδινε μισθούς σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν προσληφθεί σε τέτοιες ανύπαρκτες «θέσεις».

Το σκάνδαλο, το οποίο έχει λάβει ήδη την ονομασία «PenelopeGate», αναμένεται να εκμεταλλευθούν οι αντίπαλοι του Φιγιόν για την προεδρία, με πρώτη τη Μαρίν Λεπέν, η οποία όλα δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει τον Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου παραμένει ακόμη συγκρατημένη, καθώς η ίδια και άλλοι ευρωβουλευτές του κόμματός της αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κατηγορίες για προσλήψεις βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν επιθυμεί να στραφούν τα βλέμματα και προς το δικό της πρόσωπο. Τέλος, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται επίσης να προσπαθήσει να επωφεληθεί και να κλέψει ψηφοφόρους από τον Φιγιόν, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως οικονομικά υπεύθυνο και ηθικά καθαρό.