Συμφωνία Μέι - Ερντογάν για κατασκευή τουρκικών μαχητικών νέας γενιάς

Το ταξίδι της Τερέζα Μέι στην Τουρκία πέρα από την διευθέτηση των τουρκο-βρετανικών εμπορικών σχέσεων με προοπτική τη μετά Brexti εποχή, περιελάμβανε και μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων άμεσα συνδεδεμένη με θέματα άμυνας και ασφαλείας.

Η βρετανική BAE Systems υπέγραψε σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών. Μια συμφωνία ύψους άνω των 100 εκατ. λιρών (125 εκατ. δολαρίων), που, όπως δήλωσε η βρετανίδα Πρωθυπουργός, στοχεύει στην έναρξη μιας νέας, ενισχυμένης, εμπορικής σχέσης με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ:

“Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X”

“Η συνεργασία μας στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ” δήλωσε η Τερέζα Μέι τονίζοντας πως το συγκεκριμένο συμβόλαιο αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων είκοσι ετών.

“Η συμφωνία επιβεβαιώνει μια συνεχή συνεργασία για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αεροσκάφους”, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της BAE Systems, Ίαν Κινγκ.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο δυναμικών στρατιωτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου επιχείρηση για την απώθηση προς τον νότο των τζιχαντιστών και των κουρδικών πολιτοφυλακών.