Γερμανία: Εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας με εφόδους σε σπίτια και τεμένη

Εφόδους σε 54 σπίτια, επιχειρήσεις και τεμένη στη Φραγκφούρτη αλλά και σε άλλες πόλεις στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία πραγματοποιήσαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.100 αστυνομικοί οι οποίοι συνέλαβαν έναν Τυνήσιο, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές.

Ο 36χρονος Τυνήσιος θεωρείται ύποπτος για στρατολόγηση υπερ του Ισλαμικού Κράτους στη Γερμανία από τον Αύγουστο 2015 καθώς επίσης και για συγκρότηση δικτύου υποστηρικτών με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Φραγκφούρτης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία πραγματοποίησε τις εφόδους στην Φραγκφούρτη, το Όφενμπαχ, το Ντάρμσταντ, το Λίμπεργκ και το Βισμπάντεν καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές. Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με 16 υπόπτους ηλικίας από 16 έως 46 ετών, συμπεριλαμβανομένου και του συλληφθέντος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα τα σχέδια επίθεσης βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπήρχε σαφής στόχος της επίθεσης.

Ο Πέτερ Μπόιτ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος και τόνισε ότι “δεν ήταν αποτροπή για επικείμενη επίθεση, μάλλον οι δυνάμεις ασφαλείας της Έσσης επενέβησαν εγκαίρως για να προστατεύσουν τους πολίτες από την απειλή να πάθουν κακό”. παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις εφόδους κατάφεραν να “διαλύσουν ένα εκτενές σαλαφιστικό δίκτυο”.

Ο σαλαφισμός είναι ένα υπερσυντηρητικό παρακλάδι του σουνιτικού Ισλάμ. Σε λίγη ώρα αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου για την επιχείρηση οι εισαγγελείς στη Φραγκφούρτη. Η γερμανική αστυνομία προχώρησε χθες στο Βερολίνο στην σύλληψη τριών ανδρών οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και φέρεται ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή για να εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα.