Σύμβουλος Ερντογάν: Η ένταση στο Αιγαίο συνδέεται με τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών

Στην παραδοχή ότι η ένταση στο Αιγαίο σχετίζεται άμεσα με την απόφαση της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία προχώρησε ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου υποστήριξε ότι «δυστυχώς για μένα είναι λάθος ακόμη και να τους λέμε πραξικοπηματίες στρατιωτικούς» και πρόσθεσε ότι «η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».

Ταυτόχρονα ο κ. Καλίν κατέστησε σαφές ότι η μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην επανεισδοχή προφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι «από την αρχή σχηματοποιήθηκε ως μια πολιτική απόφαση» ενώ ερωτηθείς για το αν θα επηρεάσει τη συμφωνία επανεισδοχής, τόνισε ότι σε ένα σημείο ασφαλώς θα έρθει και αυτό στην ατζέντα. «Αυτή η συμφωνία ήταν μια συμφωνία που έγινε για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από αυτό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στην ίδια τάξη. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης, αυτό πρέπει να καταλάβουν», σημείωσε με νόημα ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει και ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν ήταν ποτέ εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».