Πολέμιος του "Obamacare" και κατά των αμβλώσεων ο υπουργός Υγείας του Τράμπ

Την έγκριση της στην υποψηφιότητα του, γνωστού για την έντονη κριτική που άσκησε στο “Οbamacare” καθώς και για τις τοποθετήσεις του κατά των αμβλώσεων, Τομ Πράις, για τη θέση του υπουργού Υγείας, έδωσε σήμερα η Γερουσία.

Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του Πράις με 52 ψήφους των Ρεπουμπλικάνων, έναντι των 47 Δημοκρατικών, οι οποίοι και τον καταψήφισαν.

Ο Τομ Πράις εκλέγεται βουλευτής στην Τζόρτζια από το 2004, ενώ εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως ορθοπεδικός χειρουργός τα τελευταία 20 χρόνια. Στο παρελθόν έχει ψηφίσει κατά της κάλυψης της τιμής των αντισυλληπτικών χαπιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες και υπέρ της προστασίας του εμβρύου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, κατά την ανακοίνωση του διορισμού του Πράις, επισήμανε πως: “…διαθέτει εξαιρετικά προσόντα για να προωθήσει τη δέσμευσή μας να ακυρώσουμε και να αντικαταστήσουμε το Obamacare προκειμένου να δώσουμε σε όλους τους Αμερικάνους οικονομικά προσιτή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Την ακύρωση και την αντικατάσταση ενός συστήματος υγείας και ασφάλισης, η μεταρρύθμιση του οποίου, αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα του Μπάρακ Ομπάμα και ψηφίστηκε το 2010. Χάρη στο Obamacare ο αριθμός των Αμερικανών που δεν διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση μειώθηκε από 16% το 2010 σε 8,9% το 2016.

«Ο απολογισμός της θητείας του βουλευτή Πράις αποδεικνύει ότι βάζει την κομματική ατζέντα και τα συμφέροντα των εταιρειών πάνω από την οικονομική ευημερία και την υγεία των οικογενειών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν των Δημοκρατικών, ενώ συμπλήρωσε πως: “Οι Αμερικανοί αξίζουν έναν υπουργό Υγείας«που θα βοηθήσει έναν πιο μεγάλο αριθμό ανθρώπων να αποκτήσουν οικονομικά προσιτή υγειονομική ασφάλεια και όχι να τους τη στερήσει».