Στο "τιμόνι" του Λαϊκού Κόμματος ξανά ο Ραχόι - Επανεκλογή & για τον Ιγκλέσιας των Podemos

Στο “τιμόνι” του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) θα παραμείνει ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Το Σάββατο η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία -το 95%, συγκέντρωσε δηλαδή 2.630 ψήφους επί του συνόλου των 2.645 ψήφων, όπως ανακοίνωσε η Κριστίνα Σιφουέντες, η οποία προεδρεύει του συνεδρίου του PP. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο Ραχόι διεκδικούσε χωρίς αντίπαλο την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.

Η θέση του Ραχόι εδραιώνεται την ώρα που η Κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση για να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας και να παραμείνει στην εξουσία.

Πλέον θα χρειαστεί την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι η προκήρυξη νέων εκλογών μπορεί να αποδειχθεί η μόνη διέξοδος εάν δεν εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Παράλληλα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του Podemos, όπως ανέφερε την Κυριακή μια πηγή του κόμματος, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του στη Μαδρίτη.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως τα μέλη του κόμματος εξέλεξαν και πάλι τον Ιγκλέσιας στην ηγεσία, με μεγάλη πλειοψηφία. Εγκρίθηκε επίσης το πρόγραμμα που είχε προτείνει ο 38χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών, ο οποίος υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκεται ο βασικός του αντίπαλος, ο πολιτικός γραμματέας Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ζητούσε μια “στροφή” του κόμματος προς το κέντρο προκειμένου να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE).

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Ιγκλέσιας διατηρεί και την πλειοψηφία στην “Επιτροπή των Πολιτών”, με 37 μέλη ενώ ο Ερεχόν εξέλεξε 23 και η “Αντικαπιταλιστική Αριστερά” των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ 2.