Είσαι Ιταλός και άπιστος; Το διαζύγιο βγαίνει εις βάρος σου

Στο εξής τα διαζύγια στην Ιταλία θα βγαίνουν σε βάρος εκείνου που απάτησε πρώτος, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από τη δικαστική διαμάχη ενός ζευγαριού για το ποιος θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα και ποιος θα καταβάλει διατροφή.

Η σύζυγος ανακάλυψε την απιστία του συζύγου της και αμέσως έκανε αίτηση διαζυγίου. Ωστόσο το ίδιο είχε κάνει κι εκείνη, όταν ο πρώην άντρας της είχε φύγει από το σπίτι και ήταν σε διάσταση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο άνδαπρας ήταν εκείνος που έχει την ευθύνη για το τέλος του γάμου τους, καθώς απάτησε πρώτος τη γυναίκα του ταράζοντας έτσι την ηρεμία του κοινού τους βίου.

Με αυτό τον τρόπο η μεταγενέστερη απιστία της συζύγου του μπορεί να ερμηνευθεί ως «αντίποινα» και ως πράξη η οποία, όμως, δεν είναι καταδικαστέα, διότι αποτελεί αποκλειστικά και μόνο μια αντίδραση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δικαστικά έξοδα θα βαρύνουν τον άπιστο σύζυγο, ο οποίος δεν θα μπορεί να προβάλει καμία οικονομική απαίτηση, έστω και αν η πρώην γυναίκα του διέθετε μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια.