Ιράκ: Λουτρό αίματος με 48 νεκρούς σε βομβιστική επίθεση

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σοβαρά, μετά την ανατίναξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε συνοικία της νότιας Βαγδάτης.

Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας του Ιράκ, το όχημα ήταν σταθμευμένο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο γεμάτο με αντιπροσωπείες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης. Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη με στόχο αγορές αυτοκινήτων αυτή την εβδομάδα, ενώ αποτελεί και την πιο αιματηρή για φέτος στη Βαγδάτη.

Ακόμα μια επίθεση διαπράχθηκε την Τετάρτη με τουλάχιστον 4 νεκρούς και 25 τραυματίες σύμφωνα με έναν αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, ωστόσο δεν ήταν η μοναδική. Στην συνοικία, Σάντρ Σίτι, όπου ζουν μέλη της κοινότητας των Σιιτών, βομβιστής καμικάζι οδηγούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, το οποίο και τελικά ανατίναξε, στοιχίζοντας την ζωή σε 11 ανθρώπους. Την ευθύνη για αυτή την ενέργεια ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει κλιμακώσει τις ενέργειες τέτοιου τύπου το τελευταίο διάστημα στο Ιράκ. Μια κλιμάκωση, άρρηκτα συνδεδεμένη, με τα αντίποινα των τζιχαντιστών στην εκστρατεία των κυβερνητικών δυνάμεων με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξαιτίας της οποίας έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχαν καταλάβει το 2014.