Ψώνισες απ' το σούπερ μάρκετ; Ανέβασε τα ψώνια σου στο Youtube και κέρδισε εκατ. κλικ!

Ο κόσμος αλλάζει. Τα social media κυριαρχούν και σίγουρα η Jamerrill Stewart, το απολαμβάνει ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητό της. Καθισμένη στην θέση του οδηγού, συνδέεται στο ίντερνετ με το smartphone της και τόσο απλά μας δείχνει σε βίντεο τι ψώνισε.

Μπορεί το αυτοκίνητο μετά βίας να χωράει τα ψώνια της, ωστόσο η ίδια κάθε άλλο παρά χαρούμενη μοιάζει. Τα ψώνια ήταν πολλά, με αποτέλσμα να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό της. Όμως δεν το βάζει κάτω! Θα κάνει οικονομίες στην βενζίνη. Άλλωστε όπως η ίδια ισχυρίζεται, δεν έχει χρόνο να κάνει ψώνια στα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς, αυτά τα πιο φθηνά. Υπάρχουν και τα παιδιά που πρέπει να πάρει από το σχολείο, με τον σύζυγό της να λείπει μόνιμα στη δουλειά.

%ce%ba%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b1

Και κάπου εκεί σταματάει το βίντεο… προσωρινά.

Μια ώρα αργότερα βρίσκουμε την Jamerrill Stewart, στο σπίτι της. Περιποιημένη σαν έτοιμη για νυχτερινή έξοδο, στέκεται μπροστά στην κάμερα με τα ψώνια της απλωμένα στο τραπέζι.

klana-2

Και τι αγόρασε;
4 θήκες από 18 αυγά, 34 μπουκάλια νερό, 4 μεγάλα κουτιά κρέμα γάλακτος, 30 μπανάνες, 6 τρίλιτρα γάλα, πολλές συσκευασίες κοτόπουλου «με μόνο 1,99 δολάριο το κιλό», έναν «τόνο» γιαούρτι με γεύσεις μύρτιλο, κεράσι, μπανάνα ή τσιζκέηκ, μια γιγαντιαία συσκευασία παγωτό, για «τις Κυριακές παγωτού», όπως η ίδια υπογραμμίζει και πολλά τάκος …«για τις Πέμπτες με τάκος». Όλα τα ψώνια είναι συσκευασμένα, δεν υπάρχει τίποτα φρέσκο και βιολογικό.

Μην γελιέστε όμως! Αυτά που αγοράζει η Αμερικανίδα, ουδεμία σχέση έχουν με τα τα month hauls («ψώνια του μήνα»). Κάθε φορά που γυρίζει από το σούπερ μάρκετ με τις αγορές του μήνα, τα ανεβάζει άμεσα σε βίντεο.

Νούμερο ένα στις τάσεις τα grocery hauls-3.000.000 ανεβασμένα βίντεο στο Youtube

Τα βίντεο grocery hauls εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο αμερικάνικο YouTube μεταξύ 2007 και 2008. Τότε, αυτού του είδους τα βίντεο τα έβλεπαν λίγοι άνθρωποι, μερικές δεκάδες χιλιάδες κάθε φορά. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός ανεβαίνει και το πιο δημοφιλές βίντεο με ψώνια έφτασε τα 1,3 εκατ. κλικ.

Αυτή η νέα τρέλα με τα ψώνια του «άλλου» έγινε κύμα, παγκόσμιο και πάνω από 200.000 βίντεο grocery hauls, αγγλόφωνα, ανέβηκαν στην πλατφόρμα. Αλλά οι στατιστικές από τον Φεβρουάριο του 2016 δείχνουν ότι οι αριθμοί καλπάζουν και σήμερα έχουμε φτάσει στα 3.000.000 βίντεο ανεβασμένα στο YouTube. Μια επιτυχία που φθάνει γρήγορα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η Sophie, μια γαλλίδα 25 ετών, άρχισε να μιμείται το φαινόμενο. Εργάζεται στον τραπεζικό τομέα και ενώ ανέβαζε μόνο βίντεο ομορφιάς, μόδας και διακόσμησης στο κανάλι της Sophie’s diary, άρχισε να ανεβάζει και τα ψώνια της όταν έμεινε έγκυος.

«Εκείνη τη στιγμή είχα διάθεση να κάνω διαφορετικά βίντεο απ’ ό,τι συνήθως. Το κέντρο ενδιαφέροντός μου άλλαζε και μου άρεσαν τα κανάλια lifestyle των αμερικανίδων», δηλώνει. Μια μέρα έπεσε όλως τυχαίως σε ένα αμερικάνικο βίντεο grocery haul.

«Κυριολεκτικά το λάτρεψα. Αποφάσισα τότε να κάνω κι εγώ το ίδιο. Στην αρχή μου έλεγαν ότι ήταν περίεργο, ότι ήταν μια νέα τρέλα των youtuber, αλλά τελικά, στα σχόλια είδα ότι οι άνθρωποι το λάτρευαν, επίσης».

klana-3

Το πρώτο της grocery haul έφτασε τα 15.000 κλικ, ενώ τα προηγούμενα βίντεο που ανέβαζε δεν ξεπερνούσαν τις 3-7.000. Μάλιστα, τα βίντεο με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι αυτά που έχουν τα περισσότερα Like και τα περισσότερα σχόλια.
Έτσι, η νεαρή γαλλίδα αρχίζει πια να τραβάει σε βίντεο ακόμη και λεπτομέρειες για τα φασολάκια σε κονσέρβα ή για τα ψωμάκια με βούτυρο. Αυτά που λέει στα βίντεο, όπως πιστεύει, αφορούν την «αληθινή ζωή», τα «πράγματα που είναι κοντά στους ανθρώπους» και δεν έχουν μόνο να κάνουν με τα βίντεο για την ομορφιά και το μακιγιάζ που τα θεωρεί πολύ εξωπραγματικά και υπερβολικά.

Ο Jon Venus, ένας youtubeur fitness vegan, που έχει πάνω από 30.000 ακολούθους δίνει, από την πλευρά του, μια άλλη διάσταση για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Η επιτυχία του ξεκίνησε όταν σταμάτησε να τρώει ζωικά προϊόντα.

«Ήμουν οργανωμένος, κέρδιζα χρόνο στο σούπερ μάρκετ γιατί είχα μια λίστα πριν φύγω από το σπίτι μου και αντί να περάσω μια ώρα στο κατάστημα για να τσεκάρω ποιά προϊόντα δεν έχουν ζωικά παράγωγα, τα είχα γραμμένα», υπογραμμίζει στα βίντεό του και τον παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα χιλιάδες άνθρωποι.

Ο νεαρός άντρας είναι 25 ετών, επιχειρηματίας και ζει στη Βαρκελώνη. «Το κοινό μου δεν μου ζήτησε να ανεβάζω βίντεο με τα ψώνια μου, αλλά όταν το έκανα, το λάτρεψαν», δηλώνει.

«Στα βίντεο που ανεβάζω προσπαθώ να δείξω στους ανθρώπους πόσο εύκολο είναι να κάνουν υγιεινές επιλογές, χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Το να λέει κάποιος ότι η χορτοφαγία είναι ακριβή δεν είναι αλήθεια. Συμβαίνει, στην πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι με τα βίντεο που κάνω πληροφορώ τους ανθρώπους που θέλουν να στραφούν σε μια πιο υγιεινή διατροφή».

Αλλά και η διατροφολόγος Kathrine, που κάνει συχνά τα ψώνια της με την σύντροφό της, δείχνει στα βίντεό της ότι το είσαι χορτοφάγος σημαίνει να ξοδεύεις επί μια εβδομάδα «όσο ένα εστιατόριο» και ταυτόχρονα να «αγωνίζεσαι για το περιβάλλον και για τα θέματα ηθικής που θέτει η ζωική διατροφή», όπως λέει. Τα βίντεό της προσελκύουν «κυρίως νέους φοιτητές ή λάτρεις του fitness », ηλικίας 18 ως 34 ετών.

Αυτό το νέο κοινό είναι και η βασική αιτία της όλο και μεγαλύτερης επιτυχίας αυτών των βίντεο. Υπάρχουν τα «κλασικά» ψώνια, όπου κάποιος απαριθμεί τι αγόρασε και πώς το διοργάνωσε. Αλλά υπάρχουν και τα ιδιαίτερα ψώνια που προσελκύουν άλλα κοινά: από τους λάτρεις της γυμναστικής που αναζητούν μια δίαιτα ως τους δυσανεκτικούς στη γλουτένη ή ακόμη άτομα που επιθυμούν να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα αλλά και λάτρεις του junk food.