Το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου κατάσχεται- Ο κάτοχός του χρωστά 15 εκατ. ευρώ

Για οφειλή μόλις 15 εκατ. ευρώ κατασχέθηκε σε ναυπηγείο του Γιβραλτάρ το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο, με αξία 400 εκατ. ευρώ, μήκος 143 μέτρα και ύψος μεγαλύτερο από αυτό του Μπιγκ Μπεν, ιδιοκτησίας του Ρώσου βιομηχάνου Μελιντσένκο. Το ιστιοπλοϊκό σκάφος έχει ελικοδρόμιο, πισίνα και σημείο υποβρύχιας παρατήρησης. Για να λειτουργήσει απαιτείται πλήρωμα 54 ατόμων και έχει οχτώ καταστρώματα ενώ το σχεδίασε ο διάσημος Φίλιπ Σταρκ.

yacht

Σύμφωνα με τον Guardian, η Nobiskrug διεκδικεί 9,8 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούν ως πληρωμή και άλλα 5,5 εκατ. ευρώ για υπεργολάβους και τόκους. Η μήνυση έχει γίνει σε βάρος της Valla Yachts Ltd, εταιρεία στις Βερμούδες, στην οποία έχει καταχωρηθεί το σκάφος. Ο εκπρόσωπος του Μελνιτσένκο, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσία 13,2 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η απόφαση της ναυπηγικής εταιρείας να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να κατασχεθεί το σκάφος, «προκαλεί έκπληξη για μία εταιρεία τους μεγέθους της Nobiskrug» και πρόσθεσε ότι «σε ένα πρότζεκτ τέτοιου μεγέθους, υπάρχουν μερικές φορές εξέχοντα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν».

yacht-2

Μιλώντας στο YachtHarbour.com ο εκπρόσωπος του βιομηχάνου Μελνιτσένκο υπογράμμισε ότι «υποθέσαμε ότι το ζήτημα προχωρούσε σε επίλυση, καθώς η Nobiskrug παρέδωσε στην ομάδα του ιδιοκτήτη το γιοτ στις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω εργασίες στην Ισπανία. Τα χρήματα καταβλήθηκαν από τον ιδιοκτήτη την επόμενη ημέρα, μέσω δεσμευμένου λογαριασμού εν αναμονή των συζητήσεων για την επίλυση του θέματος. Όλα τα χρήματα που διεκδικούνται είναι σε διαδικασία διαιτησίας και καταλαβαίνουμε ότι τέτοιες διαφορές υπάγονται σε διαιτησία στα βρετανικά δικαστήρια».

Αργότερα ο ίδιος δήλωσε ότι ένα «τεχνικό πρόβλημα», επιλύεται, το σκάφος θα αποδεσμευθεί σε λίγες ημέρες και το «δυσάρεστο επεισόδιο» θα λήξει.