"Ναι" από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής για την άρση ασυλίας της Λεπέν

“Κόκκινη κάρτα” στην Μαρίν Λεπέν έβγαλε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών – μελών της Επιτροπής, ψήφισαν υπέρ του αιτήματος των γαλλικών δικαστικών αρχών για την εξέταση σχετικά με την άρση της ασυλίας της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την παράδοση που θέλει τους ευρωβουλευτές να τάσσονται υπέρ της άρσης της ασυλίας των συναδέλφων τους εφόσον τους ζητηθεί, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Πέρυσι, σε σύνολο 26 αιτημάτων που υποβλήθηκαν από δικαστικές αρχές, ήραν την ασυλία 22 ευρωβουλευτών.

Την ανακοίνωση του αποτελέσματος έκανε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, Λάουρα Φεράρα. Ωστόσο η απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Φεράρα να διευκρινίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία.

Επισημαίνεται πως το αίτημα των γαλλικών αρχών ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με αναρτήσεις της Μαρίν Λεπέν στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, αναφορικά με τις ωμότητες του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για τρεις φωτογραφίες αποτρόπαιων εγκλημάτων των τζιχαντιστών. Ανάμεσα στις φωτογραφίες ήταν και μία που απεικόνιζε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ.

Οι επίμαχες εικόνες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των γαλλικών δικαστικών αρχών, που με αίτημα τους ζητούσαν από τους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν εάν οι αναρτήσεις αυτές συνάδουν με τον ρόλο της Μαρίν Λεπέν, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Λεπέν που είναι και υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, έχει ήδη καταγγείλει τη δικαστική διαδικασία σε βάρος της υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία της. Οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι των κυριότερων αντιπάλων της, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα οι δικαστικές έρευνες σε βάρος της, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τους πιστούς ψηφοφόρους της.