Φυλαχτά για το κακό μάτι - Αλλιώς: Sex toys της αρχαίας Ρώμης

Όπως εμείς χρησιμοποιούμε σήμερα το “ματάκι” για να προφυλαχθούμε από τη βασκανία, έτσι και οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα “tintinnabula” ακριβώς για τον ίδιο σκοπό.

Πρόκειται για χάλκινα φαλλικά ομοιώματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στα ερείπια μιας ρωμαϊκής έπαυλης 1.900 ετών στο βόρειο Ισραήλ.

Τα ευρήματα αυτά, παρουσίασε ο καθηγητής Daniel Schowalter, επικεφαλής της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο του Omrit. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τορόντο του Καναδά, ο καθηγητής περιγράφοντας την έπαυλη, ανέφερε ότι οι τοίχοι της ήταν διακοσμημένοι με νωπογραφίες και εικόνες από δέντρα, φυτά, ψάρια, πουλιά και πάπιες.

Εκείνο που κάνει τους ερευνητές να αναρωτιούνται, είναι σε ποιον ανήκε αυτή η ρωμαϊκή έπαυλη: «Ίσως εκεί κατοικούσε κάποιος Ρωμαίος έπαρχος ή αξιωματούχος ή ίσως να ήταν το σπίτι κάποιου πλουσίου της περιοχής και ο οποίος είχε υιοθετήσει παραδοσιακά ρωμαϊκά μοτίβα για την διακόσμησή του», δήλωσε ο Schowalter, συμπληρώνοντας ότι οι έρευνες για να λυθεί το μυστήριο του ιδιοκτήτη γίνονται από το Carthage College του Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής από τις ανασκαφές έχει έρθει στο φως μόνο ένα μέρος της έπαυλης, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, χτίστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Ανάμεσα στα πολυάριθμα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και χάλκινα φυλαχτά σε μορφή φαλλού.

Ήταν κατασκευασμένα από χαλκό, γίνονταν κυρίως στην Πομπηία και τα αποκαλούσαν tintinnabula. Το σχήμα του φαλλού όμως δεν συναντάται μόνο σε μορφή φυλαχτού, αλλά έργα με τη συγκεκριμένη μορφή τοποθετούνταν και μπροστά σε εισόδους πόλεων, καθώς και αγαλματίδια του Πριάπου, του θεού της γονιμότητας.

 

*Ρωμαϊκά ερείπια στο Μαρόκο -Πέτρινη αναπαράσταση φαλλού δείχνει την είσοδο για το πορνείο*